Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podnikateľ je povinný

Podnikateľ je povinný - ak uskutočňuje bezhotovostné platby - vytvoriť si u peňažného ústavu samostatný účet, na ktorom má uložené prostriedky súvisiace len s jeho podnikateľskou činnosťou.

Špecifickým peňažným prostriedkom sú ceniny (v určitých situáciách nahrádzajú peniaze). Cennými papiermi sa rozumie najmä poštové známky, kolky, telefónne karty a zakúpený stravenky do prevádzok verejného stravovania.

9.2.4 Pohľadávky

Pohľadávka je nárok podnikateľa na zaplatenie peňažnej sumy od dlžníka. Podnikateľ teda vystupuje vo finančnom vzťahu v úlohe veriteľa.

Typickým príkladom je faktúra vystavená odberateľovi ako predpis sumy, ktorú má dlžník uhradiť v dohodnutej lehote. Ďalším typom pohľadávky môže byť poskytnutá záloha zamestnanci, preplatok na daniach, nárok na poistnú náhradu od poisťovne v prípade poistného plnenia apod

9.3 Zdroje financovania majetku

Majetok možno tiež rozdeľovať podľa zdrojov financovania majetku a to na vlastné imanie a cudzie zdroje. Zdroje financovania majetku vyjadrujú, akým spôsobom si podnik umiestnil svoj majetok.

Žádné komentáře:

Okomentovat