Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

h) Zodpovednosť za škodu spôsobenú zvlášť nebezpečnou prevádzkou

- OZ tento pojem nevymedzuje, ale za zvlášť nebezpečnú prevádzku možno považovať takú, pri ktorej je zvýšené nebezpečenstvo vzniku škôd (napr. práca s výbušninami, jedmi, plynmi, v baniach, atď.)
- Liberácia ako pri dopravných prostriedkoch

ch) Zodpovednosť za škodu spôsobenú na vnesených alebo odložených veciach (§ 433 a nasl.)
- ide o zodpovednosť:
• prevádzkovateľov ubytovacích služieb
• prevádzkovateľov činností spravidla spojených s odkladaním vecí (napr. reštaurácie, kaviarne, školy, atď.)
• prevádzkovateľov garáží a iných podnikov podobného druhu (napr. aj strážené parkoviská)
- ide o objektívnu zodpovednosť (a nemožno ju žiadnym vyhlásením vylúčiť), s jediným liberačným dôvodom, a to že by ku škode došlo aj inak.
- Predmetom ochrany sú veci vnesené (napr. veci, ktoré ubytované FO vniesli do priestorov prevádzky - –napr. hotela, alebo boli za účelom uloženia odovzdané, ...) alebo boli odložené (v rámci nejakej služby a ja sa zriekam bezprostredného dozoru nad nimi a dispozície s nimi).
- Pokiaľ ide o obsah a rozsah náhrady škody, platie tu všeobecné ustanovenia OZ, avšak ak ide o klenoty, peniaze a iné cennosti, prevádzkovateľ zodpovedá za škodu na nich spôsobenú iba do výšky 10 000,- Sk (§ 434), toto obmedzenie však neplatí, ak škodu spôsobili priamo osoby, ktoré v prevádzke pracujú, alebo tie veci boli prevzatú do úschovy zmluvou.
- Poškodený musí svoje právo na náhradu škody uplatniť bez zbytočného odkladu, najneskôr do 15. Dňa po dni, keď sa o škode dozvedel (prekluzívna lehota).

Žádné komentáře:

Okomentovat