Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

 vecné bremená, pojem, subjekty, obsah

- zaraďujeme ich medzi vecné práva k cudzej veci
- Vecné bremená ( nahradili inštitúu služobností z 50.rokov) zahŕňajú rozličné, svojou povahou vecnoprávne obmedzenia VP k nehnuteľnosti v prospech iného subjektu – sú to právne vzťahy na základe ktorých vzniká vlastníkovi nehnuteľnosti povinnosť ( povinnosť na strane povinného vždy in rem) niečo strpieť, konať alebo sa niečoho zdržať v prospech niekoho iného. Každej povinnosti zodpovedajú na druhej strane subjektívne práva, kt.
a) sú buď spojené s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti = pôsobia in rem - oprávnenému subjektu umožňuje privlastňovať si úžitkovú hodnotu cudzej nehnuteľnosti v záujme lepšieho využívania svojej nehnuteľnosti nachádzajúcej sa spravidla v blízskosti alebo priamo v susedstve veci(pozemku), na ktorej vecné bremeno viazne ( napr.právo cesty cez cudzí pozemok, právo čerpať vodu zo studne na cudzom pozemku)
b) alebo patria určitej osobe = pôsobia in personam – tu sa privlastňovanie úžitkovej hodnoty cudzej nehnuteľnosti uskutočňuje v záujme uspokojovania potrieb individualizovaného subjektu a toto právo neprechádza na jeho pr.nástupcu, pretop je viazané na osobu (napr. právo občana doživotne užívať byt v rodinnom dome)

Žádné komentáře:

Okomentovat