Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. část – Cenné papíry a burzy

3. část – cenné papíry a burzy:
1. Finanční trhy, jejich význam, funkce, struktura, instrumenty, účastníci a vývojové trendy. Kritéria výběru finanční a reálné investice. Metody, cíle a nástroje regulace finančních trhů.
Definice a význam FT:
FT: Centrum (místo) kde dochází k úplatnému a dočasnému přelévání peněžních prostředků (úvěrů) a cenných papírů (akcií, dlouhod. dluhopisů, pokl. poukázek a jiných. cen. pap. peněž. trhu) mezi přebytkovými a deficitními jednotkami.
(systém institucí a instrumentů zabezpečující pohyb peněz a kapitálu ve všeich formách mezi růz. ekon. subjekty na základě.
Přebytkovým jednotkám (věřitelům) jde o zhodnocení prostředků, které právě nepotřebují, aby mohli zvýšit budoucí spotřebu. Deficitním jednotkám (dlužníkům) jde o získání zdrojů, které nyní potřebují, platí za to investorům úrok. Trh je místo kde se koncentruje nabídka a poptávka po těchto investičních instrumentech, bez trhu by docházelo pouze k izolovaným obchodům v případě, že by konkrétní dlužník našel věřitele který by byl ochoten mu půjčit. Nebylo by to efektivní a obchodů by určitě neproběhlo tolik. Přebytkové jednotky by nepůjčily, nebo by půjčili s menším (??!) výnosem. Deficitní jednotka by neměla peníze na své projekty. Velké transakční náklady na obou stranách (pokud neex. trh). K hladkému a efektivnímu přelévání přispívá zprostředkovatel -banka, fond, obchodník s cennými papíry).
Alokační efektivnost – fin.prostředky by se měly dostat k tomu, kdo nabídne nejvyšší rizikově přizpůsobený výnos.
Operační efektivnost – minimalizace transakčních nákladů (vyhledávací apod.).
Informační efektivnost – rychlé reakce na důležité info (např. změny úr. měr)
Umožňují efektivní přeměnu nelikvidního majetku na likvidní (hotovost).
Fin. trhy umožňují investorům diverfikovat svůj majetek mezi velký počet investičních instrumentů a tím snižovat své riziko.

Žádné komentáře:

Okomentovat