Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dluhopisy, charakteristika, druhy

6. Dluhopisy, charakteristika, druhy. Inovace na trzích dluhopisů. Metody pro ohodnocování dluhopisů. Výnos do doby splatnosti. Alikvótní úrokový výnos. Duration. Struktura úrokových sazeb.
Dluhopisy, charakteristika,
- zastupitelný cenný papír, ztělesňující právo majitele požadovat splacení dlužné částky a povinnost emitenta toto právo splnit. Dluhopis je papír potvrzující dluh (závazek emitenta). Splatnost kratší než 1 rok (peněž. trh – např. státní pokl. poukázky, poukázky centr. banky – ovliv. krátkodobých nesouladů v příjmech a výd. stát. rozpočtu, ovlivňování úrokové míry a likvidity na mezibank. trhu pomocí operací na vol. trhu).
druhy.
Dluhopis s pevným zúročením (kupón)
Dluhopis s proměnlivými kupóny (vázáno na pohyb určité stanovené veličiny –např. PRIBOR, indexy, devizový kurz, cena komodit apod.)
Konzola (věčný dluhopis). – perpetuita
Dluhopisy s kupónem, bezkupónové (diskontované).

Inovace na trzích dluhopisů.
Dluhopis s proměnlivým zúročením – Floating rates notes
(minimax – stanovena dolní i horní hranice úrovně kupónu, floor, cap).
Duální měnový dluhopis – rozdílné měny při upisování, výplatě kupónů, případně i jmenoité hodnoty. Někdy lze zvolit, někdy je dána. Dává tak možnost spekulovat na deviz. trhu.
Zero bond – dluhopis s nulovým kupónem – obrovská citlivost na úr. míru, největší kurz. riziko. Emitovány za kurz nižší než JH.
Index bonds – vázány na pohyb indexu (cne, mezd, apod.)
Dluhopis s indexovanými splátkami – dluhop. typu býk, typu medvěd – lze s ním spekul. na pohyb akciového kursu. (2 tranše – 1. spekuluje na býka, druhá na medvěda). Kdo odhadl správně, dostane třeba 120 % JH, kdo špatně dostane 80%.
Dluhopis s částečným úpisem – je postupně upisován – investor zaplatí ½ a za čas doplatí zbytek)
Svlečené dluhopisy – stripped – vytvářeny uměle investičními bankami – banka ho rozdělí na 2 části, které pak odděleně obchoduje – kupóny jako anuitní platby – kupón. dluhop, jistinu jako diskontovaný dluhopis.
Junk bonds – prašivé
- mají rating C, D – špatné – nejvyš. riz, nejvyš. výnos
- nové firmy, náhlý pokles ratingu, obrovská zadluženost, společnosti si půjčí na nepřátelské převzetí. V recesi selhávají jako první. Dva pohledy: dobrá forma financování/ přispívá k růstu volatility a rizika(avšak podstup. dobrovolně).

Žádné komentáře:

Okomentovat