Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Regulace pojišťovací činnosti ze strany státu

12. Regulace pojišťovací činnosti ze strany státu, způsoby a míra regulace. (154)
dohled: čnb
regulace: zákon o pojišťovnictví, prováděcí vyhl., zákon o pojistné smlouvě, další legislativa. Regulace osob na trhu: pojišťovací zprostředkovatelé – pravidla informování klienta, zkoušky, povinné pojištění odpovědnosti(?). Solventnost pojišťoven. Odpovědný pojistný matematik. Ochrana spotřebitele – fin. arbitr. Investování pojišťoven – limity. Daňové zvýhodnění někt. produktů – penzijní připojištění, životní poj. apod. Ochrana výnosů státu (daně). Zákonná pojištění. Povinně smluvní pojištění – povinné ručení apod. Střet zájmů.

Stát reguluje činnost penzijních fondů prostřednictvím právních norem a státního dozoru. Tato regulace je zaměřená zejména na udělování povolení k činnosti penzijních fondů a kontrolu činnosti penzijních fondů, zejména na regulace investování penzijních fondů (vymezení nástrojů pro investování, vymezení limitů pro investování do jednotlivých nástrojů).
Stát podporuje penzijní připojištění prostřednictvím státních příspěvků, tj. státních dotací, které jsou převáděny na účet penzijního připojištění příslušného účastníka a jejichž výše se odvíjí od velikosti příspěvku účastníka (viz tabulka 15), a dále prostřednictvím daňového zvýhodnění, a to jak pro účastníka penzijního připojištění, tak pro zaměstnavatele, který svému zaměstnanci přispívá na penzijní připojištění.

Obecně státy používají k regulaci komerčního pojištění řady nástrojů:
- uplatňují tzv. koncesní princip, tzn. že k založení nových pojišťovacích institucí je třeba schválení státního orgánu,
- zavádějí povinnost tvorby tzv. zabezpečovacích fondů pojišťovacími institucemi,
- provádějí materiální dohled, tzn. kontrolují hospodaření pojišťoven na základě výkazů o jejich činnosti,
- sledují úrokové míry užívané při kalkulaci tarifu pojistného,
- regulují nástroje pro investování pojišťoven (upřednostňují státní cenné papíry hypoteční zástavní listy),
užívají tzv. kvótování aktiv, tzn. stanovují kvóty pro jednotlivé způsoby uložení aktiv pojišťoven (např. mohou stanovit povinnost uložení 20 % aktiv pojišťoven ve státních cenných papírech).

Žádné komentáře:

Okomentovat