Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dispozícia formuluje konkrétne ...

Dispozícia formuluje konkrétne pravidlo správania sa subjektov finančno-právnych vzťahov, t.j. ich práva a povinnosti vo vzťahu k peňažným fondom. V daňovo-právnych normách je obsahom dispozície daňová povinnosť vyjadrená vo forme sadzby, ako aj samotný spôsob realizácie daňovej povinnosti. Dispozíciou sú aj práva a povinnosti banky pri poskytovaní úverov.
Sankcia vyjadruje donucovací charakter finančno-právnych noriem. Uplatňuje sa voči subjektom, ktoré nesplnili, resp. porušili povinnosti vyplývajúce z dispozície príslušnej finančno-právnej normy. Vo vzťahu k fyzickým osobám sa potom uplatnia najmä trestné, disciplinárne alebo majetkové sankcie. Normy finančného práva obsahujú len vo veľmi obmedzenom rozsahu aj špecifické finančno-právne sankcie a preto sa zväčša uplatňujú podporné sankčné opatrenia vyplývajúce najmä z trestných a správnych predpisov. Špecifické sankčné opatrenia sa týkajú to najmä colného a devízového práva.
Niektoré finančno-právne normy stanovujú osobitné majetkové sankcie, ktoré sa uplatňujú v prípadoch nesplnenia povinností vyplývajúcich z príslušnej dispozície. Nie je pritom rozhodujúce, či súčasne dochádza j k uplatneniu ďalších sankcií mimo oblasť finančného práva.
Ďalšou osobitosťou noriem finančného páva sú aj rozličné stimulačné opatrenia, ako napr. úrokové bonifikácie, právo na tvorbu niektorých fondov a pod. Majú za cieľ zainteresovať najmä právnické osoby na včasnom plnení povinností a hospodárnom nakladaní s finančnými prostriedkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat