Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Existuje celý rad styčných bodov s inými vedami:

- správnych právom, čo sa prejavuje najmä pri úprave organizácie a úloh finančných orgánov, ktoré sú súčasne aj orgánmi štátnej správy, metód ich práce, konania pred nimi. Niektoré tieto otázky sa upravili spoločne pre všetky štátne orgány, vrátane finančných orgánov, a to normami správneho práva. Finančné právo ti nastupuje až vtedy, keď je tu potreba špecifickej úpravy, resp. odchýlky. Príkladom môže vyť napr. právna úprava organizácie a úloh bánk, daňového a poplatkového konania a pod.
- so štátnym právom, ktorého základným prameňom je ústava a ústavné zákony. Tým, že sa v nich riešia základné princípy nášho právneho poriadku, určujú sa tu aj základné princípy fungovania finančnej činnosti štátu najmä v inštitucionálnom vyjadrení. Je tu však aj okruh kompetencií najvyšších štátnych orgánov na úseku meny, štátnych rozpočtov, daní, poplatkov, colníctva a bankovníctva.
- s trestným právom, a to všade tam, kde ide o porušovanie noriem finančného práva a sankcie za takéto porušovanie. Máme na mysli prípady ukrátenia štátu alebo obce na daniach alebo poplatkoch, prípady falšovania a poškodzovania meny a zákonných platidiel, porušovania predpisov o obehu tovaru v styku s cudzinou, ohrozenia devízového hospodárstva a pod.

Žádné komentáře:

Okomentovat