Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

zásada plánovitosti -...

zásada plánovitosti - rozpočet nie je iba určitá sústava spoločenských vzťahov alebo fond, ale aj plán alebo program.
zásada vyrovnanosti rozpočtu v zúženom poňatí predstavuje požiadavku zachovania rovnováhy pri koncipovaní príjmovej aj výdavkovej časti rozpočtu. V širšom ponímaní ide jednak o procesnú stránku, teda zostavovanie rozpočtu, jednako obsahovú stránku, pretože ide aj o vzájomný pomer medzi jednotlivými článkami rozpočtu.
zásada jednotnosti znamená, že všetky príjmy a výdavky štátu alebo obce v určitom rozpočtovom období majú byť zhrnuté do jedného rozpočtu, prípadne, že všetky rozpočtové príjmy a výdavky sa realizujú prostredníctvom jedného platobného a zúčtovacieho centra a sú zachytené a vykazované jedným evidenčným systémom.
zásada neúčelovosti príjmov a účelovosti výdavkov vyžaduje, aby sa všetky rozpočtové príjmy sústreďovali na spoločnom účte bez predchádzajúceho určenia ich použitia, a naopak, aby bolo zakotvené účelové určenie výdavkov.
zásada včasnosti vyjadruje požiadavku, aby rozpočet bol schválený ešte pre začiatkom rozpočtového obdobia. Ak sa tak nestane, hovoríme o rozpočtovom provizóriu, čím rozumieme spôsob hospodárenia štátu alebo obce v čase začiatku rozpočtového obdobia do dodatočného schválenia rozpočtu na toto obdobie.

Žádné komentáře:

Okomentovat