Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

I. Časť

Všeobecné otázky finančného práva
Problematika finančných vzťahov, ekonomických závislostí, práva a povinností, ktoré sú vyjadrené právnou formou a prebiehajú za účasti štátu alebo verejných zväzkov a sú vyjadrené v peniazoch, bola a je predmetom záujmu laickej aj odbornej verejnosti v každom štáte. Musíme hľadať vo sfére národného hospodárstva. Iba najširší národohospodársky rozmer umožňuje pokryť rámcovo všetky okruhy problémov vyvstávajúcich v súvislosti s finančnou dimenziou uspokojovania osobných, skupinových a celospoločenských potrieb, najmä z hľadiska naplnenia jednotlivých funkcií štátu.
Úloha štátu sa na jednej strane obmedzí v prospech nezávislosti podnikateľskej sféry, na druhej strane sa nesporne zachová jeho zodpovednosť za vyváranie optimálnych rámcových podmienok pre uplatnenie nových, najmä trhových princípov fungovania nášho národného hospodárstva.
Úloha práva pri riadení finančného hospodárstva u nás, či už v makroekonomickom alebo mikroekonomickom meradle nepoklesne, skôr naopak.

Finančné právo tvorí samostatné odvetvie nášho právneho poriadku a je jedným z nástrojov uskutočňovania finančnej politiky štátu.

Žádné komentáře:

Okomentovat