Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odborné orgány a organizácie sú ....

Odborné orgány a organizácie sú povinné na výzvu ministerstva a v lehote určenej po dohode s nimi posúdiť znaky a vlastnosti odrôd. Za tým účelom je prihlasovateľ povinný poskytnúť odbornému orgánu k dispozícii biologický a dokumentačný materiál. Tieto orgány a organizácie majú voči prihlasovateľovi právo na úhradu za výkonu s posudzovaním odrôd, a to v súlade s cenovými predpismi.
Po doručení odborného posudku orgány alebo organizácie rozhodne ministerstvo do 3 mesiacov o udelení šľachtiteľského osvedčenia. Ak na základe posudku ministerstvo neudelí šľachtiteľské osvedčenie, upovedomí o tom písomne bez meškania prihlasovateľa.
Rozhodnutie o udelení šľachtiteľského osvedčenia sa zapisuje do registra chránených odrôd. Šľachtiteľské osvedčenie sa uverejňuje vo Vestníku, do 3 mesiacov odo dňa jeho udelenia šľachtiteľské osvedčenie na odrody sa tiež zapisuje do štátnej odrodovej knihy. Majiteľ šľachtiteľského osvedčenia je povinný po dobu platnosti šľachtiteľského osvedčenia udržiavať odrodu.
Šľachtiteľské osvedčenie je neplatné, ak dodatočne vyjde najavo, že neboli splnené podmienky na jeho udelenie alebo bolo udelené osobe, ktorá naň nemá nárok. V oboch prípadoch sa na šľachtiteľské osvedčenie hľadí, akoby nebolo udelené. Neplatnosť šľachtiteľského osvedčenia sa vyznačuje v registri chránených odrôd a uverejňuje vo Vestníku do 3 mesiacov odo dňa zistenia neplatnosti šľachtiteľského osvedčenia. Neplatnosť šľacht. osvedčenia pri odrodách sa zapisuje aj do štátnej odrodovej knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat