Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Fisk. a měn. politika v keynesiánské ekonomice

8.6. Fisk. a měn. politika v keynesiánské ekonomice:
předpoklad nekonečné citlivosti spekul. MD a téměř nulové (v omez. měřítku) transakční MD na úrokové míře - odráží se v horizontálním průběhu křivky LM.
při měnové expanzi ( růst MB ) je přírůstek peněz plně absorbován spekulativní MD - nedochází k pohybu Y ani IR. Důvodem by mohla být tzv. Past likvidity.
Past likvidity: Při nekonečné elasticitě spekulativní poptávky po penězích na výši IR se ekonomické subjekty snaží při nízké IR zbavit všech obligací protože očekávají růst IR a poptávají tedy pouze peníze. Tzn., že jakákoliv další emise peněz je neúčinná, protože se subjekty okamžitě zbavují obligací a mění je za peníze. Peníze tedy nepůsobí na velikost Y.
při zvýšení fisk. výdajů se posouvá křivka IS doprava - růst Y při nepatrném pohybu IR. Keynesiánci tedy upřednostňují fiskální politiku a tvrdí, že monetární politika je neúčinná.
8.7. Fisk. a měn. politika v klasické a monetaristické ekonomice:
klasici úplně pomíjejí vazbu MD na pohyb IR a zkoumají pouze vztahy MD a množstvím peněz v oběhu.
monetaristé připouštějí závislost MD na pohybu IR, ale předpoklad synchronního pohybu všech IR tento efekt neutralizuje
předpoklad minimální citlivosti MD na IR - křivka LM dostává vertikální charakter
expanzívní fisk. politika posune křivku IS nahoru, čímž pouze vzroste IR, ale nikoli Y ( zvýšení vládních výdajů posune křivku IS doprava, nedojde k růstu Y, ale z důvodu horizontálního tvaru křivky LM dojde pouze k růstu IR. Růst úrokové míry vede ke snížení soukromých investic ve stejném rozsahu v jakém vzrostly investice vládní – tzv. úplný vytěsňovací efekt.)
měnová expanze posune křivku LM doprava, čímž vzroste Y a poklesne IR.
Monetaristé tedy upřednostňují monetární politiku, protože věří ve stabilitu LM, hlavně v dlouhém období. A věří ve stabilní multiplikátor a důchodovou rychlost peněz.

Žádné komentáře:

Okomentovat