Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Friedmanova teorie poptávky po penězích

5.5. Friedmanova teorie poptávky po penězích
Peníze jsou chápány jako specifický druh aktiva s nulovou výnosností. Ekonomické subjekty drží své bohatství ve formě peněz a ostatních ( alternativních ) aktiv.
Alternativní aktiva mohou být reálná ( televize, auto, dům ) nebo finanční ( obligace, akcie ).
Ekonomický subjekt rozděluje svoje bohatství do jednotlivých druhů aktiv tak, aby maximalizoval svůj užitek.
5.5.1. Faktory ovlivňující poptávku po penězích
Bohatství ( permanentní důchod ) W jsou to všechny budoucí důchody daného ekonomického subjektu diskontované do současnosti.
Bohatství se dělí na lidský kapitál ( budoucí pracovní důchody ) a fyzický kapitál ( reálná a finanční aktiva ). Likvidita fyzického kapitálu je mnohem větší.
Důležitý je poměr mezi lidským a fyzickým kapitálem h. Čím je tento poměr větší při stejném celkovém bohatství, tím je peněžní poptávka větší.
Výnosy z alternativních aktiv ( r0, r1, r2… ) – tj. existence možnosti alternativního rozhodování mezi běž. depozity s mírou výnosu rP, obligacemi s mírou výnosu ro a akciemi s mírou výnosu rA. Při růstu výnosnosti alternativních aktiv dochází k poklesu poptávky po penězích.
Očekávaná míra inflace  – vyšší inflaci jsou dotčeny peníze – pokles kupní síly, dále dluhopisy s pevným kuponem – totéž.
Reálná alternativní aktiva a akcie nejsou dotčeny. Čili závěr je, že při zvýšení očekávané inflace klesá poptávka po penězích a obligacích a roste poptávka po akciích a fyzických aktivech.
Cenová hladina P – vyšší ceny znamenají vyšší poptávku po penězích.

Žádné komentáře:

Okomentovat