Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mechanismy emise peněz

1.1.5. Mechanismy emise peněz
• Mincovnictví a poklad plnohodnotné mince z drahých peněz, nedocházelo k znehodnocování, při nadbytku peněz se peníze stahovaly a vznikal poklad, který byl regulátorem peněz v oběhu. Problémem byly vysoké náklady na přemincování.
• Státně – rozpočtová emise peněz vydávání státovek ke krytí výdajů SR, původně se stát zavazoval, že je smění za zlato, k čemuž nedocházelo. Chybí regulátor množství peněz v oběhu, čili docházelo k znehodnocování peněz
• Klasická bankovně – úvěrová emise peněz banky uschovávaly zlato a vydávaly dlužní úpisy ( bankovky ), které byly při předložení směnitelné za zlato. Později došlo ke změně zlatého krytí na směnečné krytí. Čili banky původně vykupovaly zlato a za něj vydávaly peníze. Teď odkupovaly směnky za peníze. Srážely si tzv. diskont:
Diskont = ( směnečná částka*úrok.sazba*počet dní do splatnosti ) / 360*100


• Modifikovaná bankovně – úvěrová emise peněz jsou pozměněny některé prvky klasického systému, ruší se vazba na zlato. Emisí peněz je pověřena pouze jedna instituce – centrální banka. Do oběhu se dostávají i bezhotovostní peníze. Dnes funguje úvěrová emise peněz.

Žádné komentáře:

Okomentovat