Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11. FUNKCIE PRÁVA V SPOLOČNOSTI

Integratívna- schopnosť práva zjednotiť a usporiadať modernú spoločnosť a stabilizovať v nej sociálne vzťahy a sociálne správanie. Prostredníctvom práva sa integruje spoločnosť ako celok, ale umožňuje sa aj integrácia skupín a jednotlivcov do systému spoločnosti. Právo pôsobí ako usporiadajúca sociálna sila, ktorá stanovuje osobitné pravidlá pre určité oblasti sociálneho života. Tieto pravidlá môžu byť:
60. pozitívne- žiaduce správanie a prostredníctvom právnych noriem vynucované
61. negatívne- spoločnosťou nežiadúce a škodlivé správanie (neprípustné)
Selektívna- schopnosť práva pôsobiť v spoločnosti tak, že poskytuje istotu v sociálnom očakávaní. Právo selektuje rozmanitosť a redukuje variabilitu sociálneho konania (normatívny rámec práva niektoré konania automaticky berie pod svoju ochranu, zatiaľ čo iné zakazuje pod hrozbou právnej sankcie). Konanie sa selektuje na právne a protiprávne.
Regulatívna- schopnosť práva pôsobiť v spoločnosti ako mechanizmus riešenia konfliktov a schopnosť stanoviť správanie jednotlivcov v spoločnosti.
Legitimizačná- všeobecné zákonodarstvo je v právnom štáte jedinou formou, ako legitimovať štátnu moc a s ňou spojenú organizáciu panstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat