Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14. VYMENUJTE A CHARAKTERIZUJTE DVE STRÁNKY PRÁVNEHO VEDOMIA.

1. kognitívna- obsahuje poznávacie prvky
2. emocionálno-hodnotiaca- obsahuje predstavy, princípy, idey o práve
3. rozhodovacia- obsahuje postojové prvky (stereotypy o práve)
Kognitívna stránka- obsahuje poznávacie prvky. Znalosť práva je diferencovaná na úrovni znalostí indivíduí o samom práve. Znamená takú organizovanú štruktúru predstáv o práve a právnych pojmoch, ktorá je predpokladom k účelnému, právne relevantnému konaniu. Znalosť práva vychádza z prezumpcie znalosti práva- neznalosť práva neospravedlňuje.
Hodnotiaca stránka- hodnotiaci vzťah človeka k právu, ktorý zahŕňa mnohé otázky (akú hodnotu má pre človeka právo, právna istota, spravodlivosť, sloboda, bezpečnosť, morálka...) je ovplyvnený mnohými faktormi, kde má veľký význam socializácia.
a) primárne hodnotenie- systém hodnôt práva je konfrontovaný s osobnými hodnotami hodnotiaceho subjektu (právo je posudzované ako spravodlivé, nespravodlivé, dobré, zlé)
b) sekundárne hodnotenie- hodnotenie práva z hľadiska toho, ako pomáha dosiahnuť iný cieľ, hodnoty, ktoré jedinec hodnotí ako zásadné. (Právo účelné alebo neúčelné)
Rozhodovacia stránka- vzťahuje sa na pôsobenie psychických štruktúr, ktoré podnecujú mechanizmy aktívneho správania a voľného konania vo vzťahu k právu.

Žádné komentáře:

Okomentovat