Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

25. PRODUKTIVITA PRÁVNEJ NORMY.

Hovoríme o nej v prípade, keď je realizácia právnej normy spojená s činnosťou určitého štátneho, najmä správneho orgánu, ktorý uskutočňuje aplikáciu právnej normy a kontroluje jej efektívnosť.
Hľadisko produktivity právnej normy odzrkadľuje jej "nákladovosť" (predovšetkým finančnú) čiže "rentabilitu" jej účinkov vzhľadom na náklady na vybudovanie a chod administratívneho aparátu, ktorý právnu normu aplikuje.
Produktivita právnej normy zdôvodňuje činnosť tohto administratívneho aparátu a je pomocným hľadiskom pre hodnotenie efektívnosti právnej normy. Sama vysoká produktivita právnej normy ale sama osebe ešte neznamená vysokú efektivitu tejto právnej normy.

26. PREDPOKLADY EFEKTÍVNOSTI PRÁVNEJ NORMY?
1. predpoklady efektívnosti pri tvorbe práva - spočívajú predovšetkým v kvalitnej právnej politike, zrozumiteľnosti, jednoznačnosti, nerozpornosti a prehľadnosti právnych noriem, dodržaní legislatívnych procedúr a pod.,
2. predpoklady efektívnosti pri realizácií práva - spočívajúce predovšetkým v primeranej právnej informovanosti právnych subjektov, v dôslednom postihu v prípade porušenia právnej normy, v kvalitnej aplikačnej činnosti štátnych orgánov a pod.

Žádné komentáře:

Okomentovat