Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústavnoprávnym základom rozpočtového práva ....

Ústavnoprávnym základom rozpočtového práva v podmienkach SR je Ústava SR v znení de lege lata. V čl. 58 sa konštatuje, že:
- finančné hospodárenie Slovenskej republiky sa spravuje jej štátnym rozpočtom, ktorý sa prijíma zákonom,
- príjmy štátneho rozpočtu, pravidlá rozpočtového hospodárenia, vzťahy medzi štátnym rozpočtom a rozpočtami územných celkov ustanoví zákon,
- štátne účelové fondy zapojené na štátny rozpočet Slovenskej republiky sa zriaďujú zákonom.
V článku 60 sa zakotvuje postavenie Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky ako nezávislého orgánu kontroly hospodárenia s rozpočtovými prostriedkami. Na čele Najvyššieho kontrolného úradu je predseda. Predsedu a podpredsedov najvyššieho kontrolného úradu volí a odvoláva NR SR. Najvyšší kontrolný úrad predkladá najmenej raz do roka správy o výsledkoch kontrolnej činnosti Národnej rady SR a vždy, keď o to požiada NR SR.
Ústavnoprávnym prameňom rozpočtového práva je aj ustanovenie článku 65, v ktorom sa zakotvuje princíp hospodárskej samostatnosti obcí a vyšších územných celkov ako subjektov územnej samosprávy. Podľa tohto ustanovenie sú to právnické osoby, ktoré za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodária s vlastným majetkom a so svojimi finančnými prostriedkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat