Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• poplatok za ukladanie odpadov

Zákon č. 17/2004 o poplatkoch za uloženie odpadu upravuje platenie poplatkov za uloženie odpadov na skládku odpadov a na odkalisko. Odkaliskom rozumieme priestor zabezpečený hrádzovým systémom, na ktorý sa ukladá prevažne hydarulicky dopravovaný odpad (kal), s výnimkou odkalísk pre kaly produkované banskou činnosťou.
Poplatníkom je obec alebo prevádzkovateľ skládky či odkladiska. V prílohe zákona č. 17/2004 Z.z. sú uvedené poplatky za jednotlivé druhy odpadov ukladaných na skládky. Nedodržanie povinnosti zaplatiť poplatok je postihovaná sankciami vo forme finančných pokút (cca. od 10.000,- do 500.000,-).
• poplatok za znečisťovanie ovzdušia
Tento poplatok platia fyzické osoby a právnické osoby oprávnené na podnikanie, ktoré prevádzkujú veľké, stredné alebo malé zdroje znečisťovania ovzdušia. Ak ide o veľký alebo stredný zdroj znečisťovania, o poplatku rozhoduje obvodný úrad životného prostredia; ak ide o malý, rozhoduje obec.
Prevádzkovatelia týchto zariadení sú povinný dodržiavať emisné limity a každoročne oznamovať príslušnému obvodnému úradu životného prostredia alebo obci aké množstvo a akých látok vypúšťajú do vzdušia.
Ročný poplatok za znečisťovanie ovzdušia sa pohybuje od 1100 Sk do 1 milióna Sk.
Za nesplnenie povinnosti sa sankcie pohybujú od 5000,- do 1 milióna korún.

Žádné komentáře:

Okomentovat