Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Písemnosti při plnění kupních smluv

1) dodatečné dispozice ke kupní smlouvě
Ačkoliv je kupní smlouva někdy velmi podrobná, stává se, že v době uzavírání nelze všechny podmínky předem stanovit. Např. velikost dílčích dodávek. Upřesnění místa dodání, vyjasnění způsobu dopravy atd. V takovém případě obě smluvní strany ve smlouvě uvedou, jakým způsobem a v jakém termínu tyto podmínky upřesní. Děje se tak většinou písemně, tzv. odvolávkou a přepravní dispozicí.

ODVOLÁVKA - je písemnost, v níž kupující ve stanoveném termínu sděluje prodávajícímu, konkrétní množství zboží, které chce dodat v daném období. Někdy oznamuje i způsob balení, konečnou úpravu zboží a podobně.

PŘEPRAVNÍ DISPOZICE - obsahuje písemné sdělení kupujícího, která upřesňuje adresu skladu, kam má být zboží dodáno, způsob dopravy a u přepravy po železnici také železniční stanici a způsob dodání (kusová nebo vozová zásilka).



Často se tyto údaje píší společně v odvolávce a přepravní dispozici a to formou:
- doporučeného obchodního dopisu,
- na formuláři (také doporučeně),
- faxem nebo dálnopisem

Ze stylistického hlediska neobsahují tyto písemnosti žádné zdvořilostní fráze s výjimkou pozdravu. Jedná se o sdělení faktických údajů, které musí být přesné, neboť na nich závisí správné odeslání zásilky.

Př. Vodní stavby a.s. Plzeň uzavřely kupní smlouvu č. 524/92 na rok 93 s cihelnou a panelárnou a.s., 411 17 Libochovice na nákup cihel. Z kupní smlouvy vyplývá pro odběratele povinnost zpřesnit objem dodávek na jednotlivá čtvrtletí vždy 15 dnů předem a sdělit i místo a stanici určení jednotl. dodávek.

Lze i jako dopis nebo formulář doporučeně.


Žádné komentáře:

Okomentovat