Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.4.3. Daně z příjmů

Daně z příjmů se staly součástí daňové soustavy s účinností od 1. ledna 1993. Tato daň patří k nejznámějším a nejviditelnějším daním. Daň z příjmů je daní přímou důchodového typu, která se bezprostředně týká všech příjmů jak fyzických tak právnických osob, pokud nejsou ze zdanění vyjmuty nebo osvobozeny, a to bez ohledu na to, zda mohou daň skutečně zaplatit.
Osoby, které mají na území ČR své sídlo nebo místo svého vedení, mají daňovou povinnost, která se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdroje na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí. Poplatníky daně rozdělujeme na daňové rezidenty a daňové nerezidenty.

Předmětem daně z příjmů fyzických osob jsou veškeré peněžní a naturální příjmy. Patří sem tedy příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky,příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti, příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu a ostatní příjmy.
Předmětem daně však nejsou příjmy z úvěrů a půjček, příjmy získané dědictvím, darováním, příjmy nabyté z titulu restitučního řízení a rehabilitace.

Předmětem daně z příjmů právnických osob jsou příjmy z veškeré činnosti a z nakládání s veškerým majetkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat