Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Předmětem daně je prodej zboží a služeb, ...

Předmětem daně je prodej zboží a služeb, tedy veškerá zdanitelná plnění za úplatu i bez úplaty včetně nepeněžitého plnění.

Osvobozeny od daně jsou např. poštovní služby, rozhlasové a televizní vysílání, pojišťovnictví, sociální pomoc, prodej podniku, výchova a vzdělání atd.

Osoby, které jsou povinny platit daň, jsou všechny právnické a fyzické osoby, které samostatně uskutečňují ekonomickou činnost. Mezi tyto osoby nepatří orgány státu a místní samosprávy, které vykonávají činnosti související s veřejnou správou. Pokud obce vykonávají mimo to určitou ziskovou činnost, stávají se tak osobou povinnou platit daň. Od daně jsou osvobozeny osoby, jejichž obrat za 12 měsíců jdoucích po sobě nepřekročil 1 mil. Kč. Místem plnění u dodání zboží je např. místo, kde se nachází zboží při uskutečnění dodání, místo, kde je zboží instalováno nebo smontováno….

Sazba daně může mít dvě hodnoty – základní, která je 19 %, a sníženou v hodnotě 5 %.
Plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění je povinen vystavit daňový doklad, a to nejpozději do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění. Daňových dokladů je několik druhů. Například daňovým dokladem je běžný daňový doklad, zjednodušený daňový doklad, souhrnný daňový doklad, splátkový a platební kalendář, dobropis, vrubopis, opravný daňový doklad. Každý doklad má předepsané náležitosti, které jsou uvedeny v zákoně.

Žádné komentáře:

Okomentovat