Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Daní se rozumí povinná a nenávratná platba, ...

Daní se rozumí povinná a nenávratná platba, která je vybírána státem z titulu vlastnictví nějakého majetku nebo příjmu. Je jedním z příjmů veřejného rozpočtu (tedy státního rozpočtu a místních rozpočtů). Vyznačuje se neúčelovostí a neekvivalentností, tzn. ukládá se jako jednostranná povinnost bez nároků plátce na plnění ze strany státu. Daně jsou placeny pravidelně v určitých stanovených intervalech nebo při určitých okolnostech, např. při darování nebo dědění.

Příslušnými orgány pro správu daní jsou finanční úřady jako správní orgány prvního stupně a finanční ředitelství jako odvolací orgány. U daně z přidané hodnoty (při dovozu), daní spotřebních (při dovozu) a daně silniční vykonávají správu těchto daní rovněž celní orgány.

Přehled daní

Daně z příjmů a z majetku se souhrnně nazývají daněmi přímými. Daně ze spotřeby jsou daněmi nepřímými. Přímé daně se počítají z předmětu poplatníka, který je povinen tuto daň pak sám odvést. Nepřímé daně vybírá a odvádí jiná osoba než poplatník. Tato osoba se nazývá plátce daně. U nepřímých daní není známa osoba, která daňové břemeno nese.

Žádné komentáře:

Okomentovat