Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stupně rizikovosti

Mezi nejméně rizikové se obvykle zahrnují stát a případné nižší samosprávné celky, obce, banky, penzijní fondy a pojišťovny. Mohou sem patřit i investiční fondy.

Za středně rizikové je považováno obyvatelstvo s příjmy z pracovního poměru nebo ti občané, kteří sice podnikají, ale v oblasti, u níž je zřejmé, že konkurence je omezena podmínkami podnikání (např. zubní lékaři, advokáti), a kde je zřejmé, že poptávka po jejich výkonech je trvalá, ne-li rostoucí.Mohou sem patřit i právnické osoby, jejichž předmětem není podnikání jako takové,ale které mají za cíl zajišťovat sice na ekonomických, ale v podstatě neziskových principech služby pro zainteresovanou skupinu osob. Typickým příkladem jsou bytová družstva. Podobně sem lze zařadit i kapitálově dobře vybavené velké podniky, ovládající podstatnou část odvětví, nebo oboru s dlouhodobější perspektivou.

Všechny ostatní subjekty lze považovat za podstatně rizikovější, zvláště jde-li o subjekty, které podnikají v oborech, kde není zapotřebí velkého kapitálu ani zvláštních specifických předpokladů a kde tedy může být rychle růst konkurence.

Nejrizikovější skupinou jsou nepochybně začínající podnikatelé – bez zázemí, bez tradice, historie, bez obchodní sítě atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat