Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účelem této daně je zdanit užívání pozemních ...

Účelem této daně je zdanit užívání pozemních komunikací v České republice silničními motorovými vozidly a jejich přípojnými vozidel. Poplatníkem a plátcem daně je majitel vozidla uvedený v technickém průkazu vozidla. Předmětem silniční daně jsou tedy motorová vozidla. Předmětem naopak nejsou speciální vozidla, traktory a jejich přípojná vozidla, a vozidla, kterým byla přidělena zvláštní registrační značka.
Je to tedy určitý povinný příspěvek držitelů těchto vozidel na financování silniční sítě.
Vztahuje se na právnické a fyzické osoby a týká se tuzemských i zahraničních dopravců. Dani však podléhají pouze vozidla sloužící k podnikání. Vozidla, která jsou určena pro osobní potřebu, jsou z daňové povinnosti vyjmuta.
2.4.6. Daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí
Tyto daně patří do skupiny daní majetkových. Jsou spojeny se změnou v osobě vlastníka a postihují nabytí majetku novým vlastníkem nebo jeho převod. Daně jsou upraveny v rámci jednoho zákona.

Tyto daně postihují nabytí a převody majetku, k nimž dochází na základě prodejů, dědění nebo darování nemovitostí. Rozlišujícím znakem mezi nimi je úplatná nebo bezúplatná forma majetkového převodu. U bezúplatných převodů je důležitá skutečnost, zda k převodu dochází mezi živými nebo v souvislosti se smrtí dosavadního vlastníka. Z úplatných převodů jsou zdaňovány jen převody nemovitého majetku, u bezúplatných nabytích jsou předmětem daně veškeré majetkové hodnoty.

Žádné komentáře:

Okomentovat