Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účtovné obdobie:

Účtovné obdobie: časový úsek, za ktorý sa zisťuje hospodársky výsledok. Základným účtovným obdobím je kalendárny rok, účtovným obdobím môže byť aj hospodársky rok.
Jednotlivé položky súvahy sa nazývajú súvahové položky , a ich počet závisí od toho, koľko položiek evidujeme v účtovníctve.
Položky súvahy , ktoré patria pod aktíva nazývame aktívum, položky pasív nazývame pasívum. Medzi aktívami a pasívami je rovnovážny vzťah , ktorý sa označuje ako bilančný princíp, rovnováha.
V rámci účtovného obdobia vznikajú pri podnikateľskej činnosti hospodárske operácie, ktoré spôsobujú premeny foriem majetku a jeho zdrojov. Takého účtovné operácie , obchodné prípady zachytáva účtovníctvo. Obchodné prípady predstavujú všetky javy, ktoré spôsobujú zmeny majetku a záväzkov, nákladov a výnosov.
Obchodné prípady ako objekt záznamov sa môžu vyjadrovať v naturálnych alebo peňažných jednotkách. Z hľadiska spôsobu ich zaznamenávania môžu byť zápisy:
a. viazané na predpísanú formu (podvojné účtovníctvo)
b. neviazané na určitú formu (jednoduché účtovníctvo – voľné zápisy)
Účtovnými prípadmi sa stávajú nielen obchodné prípady, ale aj také prípady, ktoré vyplývajú z techniky účtovania, pričom nedochádza k žiadnym zmenám aktív a pasív.

Žádné komentáře:

Okomentovat