Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18. Pracovnoprávne vzťahy /pracovná zmluva, dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru/ a poisťovací systém

toto je o zamestnancovi, a dohodári = za nich platí len zamestnávateľ úrazové poistnenie, je to v otázke o zamestnancovi a zamestnávateľovi.

19. Zákon NR SR č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení /charakteristika/.
Tento zákon ustanovuje zdravotné poistenie, právne vzťahy vznikajúce na základe zdravotného poistenia a prerozdeľovanie poistného na verejné zdravotné poistenie.
Druhy ZP:
a) verejné zdravotné poistenie, na základe ktorého sa poskytuje poistencom verejného zdravotného poistenia za podmienok ustanovených zákonom, zdravotná starostlivosť a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v rozsahu ustanovenom Zákonom o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe VZP a o úhradách za služby súvise s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Vzťahuje sa na taxatívne vymedzený okruh osôb určených osobným rozsahou VZP.
b) individuálne zdravotné poistenie, na základe ktorého sa poskytuje poistencom individuálneho zdravotného poistenia zdravotná starostlivosť v rozsahu určenom v poistnej zmluve uzatvorenej podľa Občianskeho zákonníka. Je to dobrovoľné poistenie. Poistenec má právo na úhradu ZS určenej v zmluve. IZP môžu poisťovne vykonávať na základe zákona 95/2002 o poisťovníctve.

Žádné komentáře:

Okomentovat