Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

(4) Pri náhlom ochorení alebo stave ohrozujúcom život

(4) Pri náhlom ochorení alebo stave ohrozujúcom život, ku ktorému dôjde v cudzine, má poistenec právo na úhradu neodkladnej starostlivosti do výšky jej úhrady na území Slovenskej republiky, ak medzinárodná zmluva, ktorou je Slovenská republika viazaná, neustanovuje inak.
(5) Zdravotná poisťovňa môže uhradiť poistencovi náklady na zdravotnú starostlivosť poskytnutú v cudzine, ak poskytnutie tejto zdravotnej starostlivosti spĺňa kritériá vopred určené a zverejnené zdravotnou poisťovňou na jej úradnej tabuli alebo na inom verejne prístupnom mieste a na jej internetovej stránke.
Preddavok na poistné
Platí sa v každom kalendárnom mesiaci. Percentá sú rovnaké ako pri sadzbe poistného (otázka 17). Za zamestnanca odvádza preddavok zamestnávateľ. Ak je niekto zamestnanec aj SZČO preddavok za SZČO si odvádza sám. Za štát odvádza preddavok Ministerstvo zdravotníctva. Výpočet preddavku:
A. zamestnanec = z príjmu dosiahnutého v príslušnom kalendárnom mesiaci, najmenej z minimálnej mzdy a najviac z 3 násobku priemernej mesačnej mzdy
B. SZČO = 1/12 poistného určeného sadzbou poistného (14% z VZ) z polovice základu dane z príjmu FO za kalendárny rok, ktorý
a. Dva roky predchádza rozhodujúcemu odbobiu pre platenie od 1.1. do 30. 6.
b. Jeden rok predchádza RO pre platenie preddavkov od 1.7. do 31.12.
c. Najmenej z minimálnej mzdy zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou a najviac z 3 násobku priemernej mesačnej mzdy.
d. Ak nevykonával činnosť v období z ktorého sa určuje výška preddavku tak si jeho výšku určí sama.

Žádné komentáře:

Okomentovat