Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zánik verejného zdravotného poistenia:

A. smrť
B. vyhlásenie za mŕtveho
C. FO s trvalým pobytom na území SR aj dňom:
a. zánik trvalého pobytu
b. vznik ZP na území štátu v ktorom má sídlo zamestnávateľ
c. vznik ZP v cudzine
D. FO bez trvalého pobytu na území SR zánikom skutočností, ktoré spôsobili vznik ZP (koniec azylu, zánik oprávnenia na vykonávanie SZČO, skončenie štúdia....)
Prihláška
Podáva sa v ktorejkoľvek zdrav poisťovni (ale len do jednej) písomne do 8 dní odo dňa vzniku skutočnosti zakladajúcej vznik verejného zdravotného poistenia. Príslušná zdravotná poisťovňa potvrdzuje prihlášku a tým vzniká právny vzťah medzi poistencom a zdravotnou poisťovňou. Príslušná zdravotná poisťovňa pre dieťa je poisťovna matky ak nie je tak s najväčším počtom poistencov (príslušnosť poisťovne zo zákona). Túto poisťovňu je možné zmeniť podaním prihlášky ale len v zákonnej lehote. Za maloletého podáva do 60 dní zákonný zástupca, alebo FO, PO ak bol zverený do výchovy, alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, zariadenie sociálnych služieb. ZP oznamuje potvrdenie prihlášky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. ZP je povinná doručiť preukaz poistenca do 7 dní od potvrdenia prihlášky.
Ak je prihláška podaná v lehote, zdrav poisťovňa sa stáva príslušnou odo dňa skutočnosti zakladajúcej vznik zdrav poistenia. Ak nepodal v lehote, tak potvrdením prihlášky.

Žádné komentáře:

Okomentovat