Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zmena poisťovne

Poistenec môže zmeniť zdrav poisťovňu k 1.1. nasledujúceho kalendárneho roka ak podá prihlášku v inej zdrav poisťovni do 30. 9.. Ak neskôr, zmena nastáva až na ďalší celý rok a považuje sa to za prihlášku podanä 1.1.. Do 8 dní je povinný vrátiť starý preukaz poistenca.
Úhrada zdravotnej starostlivosti
(1) Poistenec má právo na úhradu zdravotnej starostlivosti. Rozsah je stanovený zákonom 577/2004 o rozsahu zdravotnej starostlivosti.
(2) Poistenec, ktorý nezaplatil príslušnej zdravotnej poisťovni preddavok na poistné za tri mesiace v príslušnom kalendárnom roku, nedoplatok za poistné alebo úhradu za zdravotnú starostlivosť, ak sa mu poskytla preukázateľne v dôsledku porušenia liečebného režimu alebo užitia návykovej látky ani na výzvu príslušnej zdravotnej poisťovne, má právo len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti; to neplatí, ak poistenec je zamestnancom, za ktorého nezaplatil preddavok na poistné zamestnávateľ. Neodkladnú starostlivosť uhrádza príslušná zdravotná poisťovňa. Skutočnosť, či ide o neodkladnú starostlivosť, potvrdzuje príslušná zdravotná poisťovňa poistenca.
(3) Poistenec, ktorý nepodal prihlášku alebo ktorý podal prihlášku vo viac ako jednej zdravotnej poisťovni, má právo len na úhradu neodkladnej starostlivosti, ktorú uhrádza zdravotná poisťovňa s najväčším počtom poistencov. Skutočnosť, či ide o neodkladnú starostlivosť, potvrdzuje zdravotná poisťovňa s najväčším počtom poistencov.

Žádné komentáře:

Okomentovat