Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

27. Odpovědnost zaměstnance za nesplnění povinnosti k odvrácení škody

Tato odpovědnost je upravena v § 157 ZP. Patří mezi zvláštní skutkové podstaty odpověd-nosti zaměstnance. Konstrukce skutkové podstaty této odpovědnosti je poněkud výjimečná v tom, že zaměstnanec odpovídá za škodu, i když ji sám přímo svým jednáním nezpůsobil.
Základem je to, že vědomě neupozornil na hrozící škodu anebo nezakročil proti této škodě. Zaměstnanci jsou tak uloženy dvě zvláštní povinnosti a to povinnost oznamovací a povinnost zakročovací (§ 171 ZP). Jejich porušení má za následek vznik odpovědnosti jen tehdy, jestliže by tím bylo zabráněno bezprostřednímu vzniku škody.
Při stanovení výše náhrady škody se přihlíží k tomu, co bránilo zaměstnanci ve splnění pre-venčních povinností, k osobní i majetkovým poměrům zaměstnance a ke společenskému vý-znamu škody. Výše náhrady škody je vždy limitována trojnásobkem průměrného měsíčního výdělku.

28. Odpovědnost zaměstnance za schodek na hodnotách svěřených k vyúčtování a za ztrátu svěřených předmětů
Tato odpovědnost patří mezi zvláštní skutkové podstaty, je založena na základě zákona a další právní skutečnosti. Touto právní skutečností je dohoda o hmotné odpovědnosti. Může být jak individuální, tak kolektivní. Zaměstnanec může tuto dohodu uzavřít až po dovršení 18 let věku. Předmětem dohody mohou být pouze předměty, které jsou určeny k obratu nebo oběhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat