Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

K odvrácení právních účinků vzniku pracovního ...

K odvrácení právních účinků vzniku pracovního poměru má zaměstnavatel právo odstoupit od pracovní smlouvy za určitých podmínek: zaměstnanec ve sjednaný den nenastoupil do práce a v nenastoupení mu nebránila překážka v práci nebo mu sice bránila, ale zaměstnanec do týdne o této překážce zaměstnavatele neuvědomil. Odstoupení od smlouvy je jednostranný právní úkon zaměstnavatele, kterým se sjednaná pracovní smlouva ruší od samého počátku. Vzhledem k § 245 odst. 4 ZP může od pracovní smlouvy odstoupit jen do okamžiku, než zaměstnanec nastoupí do práce. Mezi doplňková ujednání v pracovní smlouvě patří ujednání: o době trvání pracovního poměru, o zkušební době, o kratší pracovní době, mzdová, o konkurenční doložce a o možnosti vysílat zaměstnance na pracovní cestu.

6. Zákaz konkurence zaměstnance zaměstnavateli v pracovněprávních vztazích
Konkurenční doložka je poměrně novým doplňkovým ujednáním v pracovním právu, ačkoli byla sjednávána již dříve (podle názoru katedry pracovního práva v rozporu se zákonem, i když Ústavní soud její ujednání za určitých podmínek připustil) a je známa v zahraničních právních úpravách. V naší právní úpravě se v zákoníku práce objevila při jeho novelizaci v roce 2000.
Účelem ujednání o konkurenční doložce je chránit zaměstnavatele před zneužitím znalostí, které zaměstnanec u něho v pracovním poměru získal, tím, že zaměstnanec na sebe přebírá závazek zdržet se určité činnosti, která by mohla zaměstnavatele ohrozit. Podstatou tak je to, že po určitou dobu po skončení pracovního poměru se zdrží jednání, které by konkurenčně mohlo jeho zaměstnavatele ohrozit. Obdobný závazek nelze sjednat na dobu trvání pracovního poměru, zde je situace řešena jiným způsobem (§ 75 ZP).

Žádné komentáře:

Okomentovat