Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozeznáváme výluky ofenzivní ...

Rozeznáváme výluky ofenzivní (cílem je změna existujících pracovních a mzdových podmínek), defenzivní (reakcí na probíhající stávku),k solidární (uvolnění svých zaměstnanců na znamení solidarity s jinými zaměstnavateli) a preventivní (předchází se jí zamýšlená stávka).

13. Mzda při výkonu jiné práce, způsob právní úpravy, mzdové nároky při konkurzu a vyrov-nání
Odměna za práci na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr se neřídí ani zákonem o platu ani o mzdě – odměna proto musí být stanovena přímo v dohodě. Má tedy smluvní charakter.
Mzdové nároky jsou vyjádřeny v v zákoně č. 328/1991 Sb., o konkurzu a vyrovnání, podle něhož se v rozvrhu uspokojí nejdříve, tedy jako pohledávky přednostní, v pořadí ihned za do-sud nezaplacenými pohledávkami podle tohoto zákona, pohledávky z titulu pracovních ná-roků. Těmito nároky jsou mzdové (platové) nároky úpadcových zaměstnanců a jejich odměny za pracovní pohotovost, odměny z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, nároky úpadcových zaměstnanců na náhradu mzdy za dovolenou, za svátek a při překážkách v práci a další nároky z pracovního poměru finanční povahy, které jsou uvedeny v uvedeném zákoně. Jelikož je ale soudní řízení zdlouhavé a dochází tak k neúnosné ekonomické situaci zaměstnanců, kteří se ocitají bez prostředků, existuje institut vyplácení státních návratných půjček prostřednictvím úřadu práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat