Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bankovní systémy a bankovní soustavy

Bankovní systémy a bankovní soustavy:
2 hlediska:
I.
- jednostupňový
- dvoustupňový
II.
- univerzální bankovnictví
- oddělené bankovnictví

(V ČR je systém dvoustupňový, univerzální)

ad jednostupňový systém –
- starší – existovaly jen obchodní banky, měnová politika prakticky neexistovala, dalším případem byla pozice státní banky československé po 2. sv. válce v centrál. plán. eko. – jiné banky v podstatě neex. – tato plnila funkce MIE i MAE (funkce komerčních i centrál. banky).
ad dvoustupňový systém –
- novější – 1. stupeň tvoří centrální banka, 2. stupeň jednotlivé obchodní banky v ekonomice (c. b. má v systému MAE funkci, má MAE cíle – stabilita měny apod, obchodní banky plní MIE funkce.)

ad univerzální bankovnictví –
- univerzální banky, které zajišťují funkce klasického komerčního bankovnictví (úvěry, vklady, platební styk, dále plní funkci investičního bankovnictví: - nákupy a prodeje CP, emise CP, depotní obchody – úschova a správa cen. pap., majetková správa aktiv (svěřím bance portfolio – ona ho spravuje), zajišťování fúze, akvizice apod.
ad oddělené bankovnictví –
- v ekonomice jsou jednak klasické banky (ty se zabývají jen komerčním bankovnictvím) a jednak investiční banky (ty se zas věnují jen investování – CP), činnosti se nemíchají,
- v USA byla zákonem oddělena komerční a investiční funkce bank (GLASS-STEAGAL ACT) – po hospodářské krizi – obchodování s cen. pap. je příliš nebezpečné – zajištění bezpečnosti vkladatelů – ve skutečnosti to mělo sloužit jako nástroj na omezení moci velkých bankovních oligopolů. Dnes už v USA univerzální banky.

Žádné komentáře:

Okomentovat