Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jak se oceňují opční kontrakty (kurz)

Jak se oceňují opční kontrakty (kurz) – cenou kontraktu je opční prémie (Pr)
Svou velikostí vyjadřuje pravděpodobnost plnění budoucího kontraktu. Jestliže je opční prémie nízká, vypisovatel se neobává, že bude muset plnit. Jestliže je opční prémie vysoká, obává se ztráty při plnění.
Zjednodušený model:
Pr = f (SR, SP, IRD, IRF, t, σ SR)
kde SR – aktuální spotový kurz; SP – realizační cena; IRD – úr. saz. na dom. měnu; IRF – úr. sazba zahr. měny; t – časová délka kontraktu; σ SR – směrodatná odchylka spotového kurzu

Čistě teoreticky – SP je jakékoli číslo, na kterém se dohodnou (vztah mezi SR a SP – jestliže je SP nesmyslně nízká, bude vždy mimo peníze u CALL OPCE, tedy malá opční prémie. To samé i naopak – pravděpodobně v penězích >> vysoká opční prémie.
Vztah IRD, IRF –úrokový diferenciál
Př.: call opce (nákup cizí měny), IRD > IRF ---> držitel bude mít právo koupit (vypisovatel musí mít cizí měnu), za této situace vypisovatel požaduje kompenzaci za držbu měny s nižším výnosem – vysokou opční prémii. V opačném případě by vypisovatel slevil. U PUT OPCE je to přesně naopak.
Doba splatnosti:
Čím delší doba ---> zvyšuje se pravděpodobnost, že opce bude muset být plněna (nejistota). Vypisovatelé nejsou schopni tak dobře předvídat spotový kurz..
Hrozí jim, že SP bude příliš nízká vzhledem k výši SR. Velikost opční prémie s delší dobou splatnosti roste.
S rostoucí volatilitou kurzu roste opční prémie. Zase není možné dobře předvídat vývoj.


Opční prémie se skládá ze dvou částí
- intristic value (vnitřní hodnota)
- time value (časová hodnota)

Pr = IV + TV

,kde IV je dána rozdílem mezi SP, SR (reálnou hodnotou opce a aktuálním spotovým kurzem); TV je dána IRD, IRF, t, σ SR (úrokovým diferenciálem dom.a zahr., dobou splatnosti, volatilitou spotového kurzu)

Rozlišujeme americkou a evropskou opci. Rozdíl je v způsobu plnění, obě se obchodují po celém světě.

Předpoklad, že vypisovatel nedopustí, aby bylo výhodné např. za minutu po uzavření požadovat plnění opce (tzn. aby byla možná arbitráž mezi opcí a spotovým trhem). >> Vypisovatel se musí podívat na aktuální kurz.

Žádné komentáře:

Okomentovat