Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mezinárodní trhy

Mezinárodní trhy
- eurotrhy – takové trhy, na kterých jsou instrumenty denominovány v jiné měně než jsou domácí měny účastníků (historicky první byl „dolarový trh“ v Londýně – obchody probíhaly v USD). Je v podstatě trhem velkoobchodním – vstupují tam velké subjekty, probíhají velké sumy obchodů, ceny cenných papírů jsou poněkud odlišné. Finanční centra (Londýn, Curych, Tokio); off-shore centra – menší finanční trhy – vznikají tam, kde je minimální regulace (a daně) – Singapur, Bahamy, Hong Kong atd.
- zahraniční trhy – obchody s finančními instrumenty denominovanými v měně, která je pro jednu stranu obchodu domácí a pro druhou je cizí. Trh zahraničních dluhopisů – dlouhodobé dluhové cenné papíry (USA, Jap.,Něm,Švýc)
(foreign bonds)
- devizové – konverze jedné měny za druhou – vytváří se zde cena měny vyjádřená v jiné měně – tj.(měnový) kurz.
(např. Frankfurt)

Národní trhy

Peněžní trh
- obchody s krátkodobými instrumenty (kr. úvěry, kr. cen. pap.) – doba splatnosti do jednoho roku. Subjekty: stát, centrální banka, obchodní banky, některé fin. a nefin. instituce – výjimečně – jen velké investiční fondy, korporace apod. Důvody vstupu: stát- dočasný nesoulad mezi příjmy a výdaji (krytí schodku státního rozpočtu), centrální banka- výkon měnové politiky prostřednictvím peněž. trhu; obchodní banky a ostatní – zajištění likvidity (doplnění likvidních prostředků).
Obchody mezi obchodními bankami
- utvářejí se mezibankovní úrokové sazby bankovních depozit (nákupní – BID (nákup bankou); prodejní – OFFER)
- referenční úrokové sazby – u nás PRIBID, PRIBOR; referenční banky (ČSOB, KB, ČS) oznámí centrální bance kótaci svých sazeb – průměr těchto sazeb tvoří PRIBID – nákupní sazba, PRIBOR – PRague InterBank Offered Rate
Úroková sazba může být stanovena pomocí referenční sazby (např. PRIBOR + 3%), podobně například v Londýně – LIBID, LIBOR.

Úvěrový trh – CB,banky, ostatní subjekty zde obchodují s dlouhodobými úvěry, ale také částečně s krátkodobými úvěry a cennými papíry (viz schéma výše). Subjekty: banky poskytující úvěry; Motiv vstupu: získat kapitál – vzít si úvěr
Současný trend: klesá role úvěrového trhu (sekuritizace)

Žádné komentáře:

Okomentovat