Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ekonomická expozice

Ekonomická expozice
- širší pojem než transakční
- vyjadřuje citlivost budoucího CF firmy na změny deviz. kurzu. (transakční – změny CF kvůli kurzu, CF se mění vyjádř. v domácí měně – působí přepočítací efekt, někdy cenotvorný).
X ekonomická exp. – může ovlivnit CF v zahraniční měně, i CF z operací na domácím trhu v domácí měně. Předpokládá, že pohyb dev. kurzu může zvyšovat či snižovat konkurenceschop. na zahr. trhu.
--> je to kvůli možné změně tržního podílu firmy.
Např. Škoda (01-02) – posílení kurzu Kč – zahr. importéři mohli zvýhodnit ceny na českém trhu – tím odsunuli škodovku --> sníž. podílu na trhu (počet prodaných aut) --> snížení cash flow.

Zajištění proti EKONOMICKÉ EXPOZICI:
Firma musí prodávat své výrobky, nakupovat zdroje k výrobě na širokém trhu, v širokém spektru měn – ztráty v jedné oblasti kompenzovat zisky z jiné. (je to dlouhodobá záležitost)

Translační expozice
- vyjadřuje citlivost konsolidovaných účetních výkazů na pohyby deviz. kurzu. Sídlo jednotlivých dceř. spol. v růz. oblastech. Jde o to, jakým kurzem oceníme aktiva v bilanci – aktuální na konci období, či historický kurz >> kurz v době založení dcery, nebo v době pořízení aktiva. (vliv na ocenění dlouh. aktiv)
- jak účtovat doHV: zda do mimoř. nebo do provozního HV.
1) Přímé zahraniční investice
2) Nepřímé zahr. investice
Přímé zahr. investice:
- aktuální v posledních deseti letech v ČR
- příčiny zájmu o zahr. inv. (v posledních 10 letech masivně vzrostl objem realizovaných zahr. investic (viz graf – střední a vých. evr.) – ČR je na tom z těchto zemí nejlépe.
graf: svět (sloupce – levá osa; stř. a vých. evr. (čára-pravá osa), v mld. USD.

Česká republika – leader stř. a vých. evropy – přijímá masivní objem – největší v přepočtu na hlavu.
Svět 2001 – negativní skok – pokles téměř o polovinu (může za to útok 11. září, Afghánistán, Irák – nejistota má velký vliv na investice). Velmi volatilní vývoj, nestabilita. Proto v r. 2001, 2002 pokles zahr. investic.
Střední Evropě se zatím pokles vyhýbá, nízká rizika, poměrně stabilní prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat