Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kapitálový trh

Kapitálový trh
- obchody s dlužnými cennými papíry s dobou splatnosti nad 1 rok, majetkové cenné papíry – akcie a podílové listy.
kapitálový trh:
- organizovaný (burza)
o standardizovány obchody – z hlediska času, místa, z hlediska tvorby ceny, přístup tam mají pouze makléři (členové burzy); Rozlišujeme burzy Francouzského typu: jako veřejně prospěšné společnosti (kvůli zlepšení organizace obchodů – Vídeň, Paříž), Angloamerického typu: jako podnik na principu zisku (a. s. s určitou státní kontrolou – New York, Praha..)

- neorganizovaný (OTC – over the counter – „přes přepážku“) – např. středisko cenných papírů – sídlo v Praze a ve větších městech, podmínky obchodů závisí na nabídce a poptávce. RM-Systém (systém registračních míst) – částečně standardizované obchody (je to také a. s. – širší služby než středisko)

AD 2)
PRIMÁRNÍ FINANČNÍ TRH
- obchody s primárně emitovanými investičními instrumenty (poprvé obchodovány), vstup na primární trh je omezený – např. když a. s. emituje nové akcie – má na ně nárok jen ten, kdo se upíše do určitého data – ti kteří už akcie dané společnosti vlastní. Po uplynutí doby či prodeji se již s akciemi obchoduje na sekundárním trhu.

SEKUNDÁRNÍ TRH
- obchody s již dříve obchodovanými cennými papíry (či jinými instrumenty) – cena je určována nabídkou a poptávkou, cena kterou emitent stanovil na primárním trhu je vodítkem pro vznik počáteční ceny na sekundárním trhu. Dále se již kurz vyvíjí na základě zájmu investorů. Tento trh zajišťuje likviditu finančních instrumentů, které se zde obchodují – lze je totiž kdykoli na tomto trhu prodat.

Žádné komentáře:

Okomentovat