Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11. Oceňování akcií

- oceňování akcií je možné provádět dvěma hlavními metodami:

- první je založena na vývoji cen akcií v minulosti – technická analýza

- druhá je založena na různých informacích o společnosti, například na poměru P/E – fundamentální analýza.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.175)

Podstata technické analýzy

- technická analýza studuje historický vývoj cen, objemu obchodování a počet existujících kontraktů s cílem předpovědět budoucí cenové trendy. Představuje studium samotného trhu, nikoli faktorů, které trh ovlivňují.

- Podstata tech.analýzy: technická analýza se zabývá pouze faktory a podmínkami, které je možné pozorovat na samotném trhu. Používá grafy a počítačové programy, aby identifikovala tržní trendy s cílem předpovědět změny ceny. Obvykle se používá k předpovědi krátkodobých a střednědobých trendů určitého trhu nebo určitého CP, je však možné ji použít i k analýze dlouhodobé.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.175)

Základní prvky technické analýzy

- existují tři základní prvky technické analýzy:

- trh již vstřebal všechny informace – znamená to, že všechny možné faktory, které ovlivňují tržní cenu, jsou již obsaženy v ceně. Je tedy možné studovat pouze chování cen.

- cena se mění v trendech – jde o hlavní myšlenku technické analýzy. Celým smyslem technické analýzy je identifikovat trendy v počátku jejich vzniku a poté obchodovat ve směru těchto trendů.

- historie se opakuje – značná část technické analýzy se soustřeďuje na studium lidské psychologie. Například grafy odrážejí „býčí“ a „medvědí“ psychologii trhu. V rozsahu, v jakém se mění lidská psychologie, je možné v těchto grafech předvídat budoucí trendy. Jinými slovy klíč k budoucnosti je ve studiu toho, co se stalo v minulosti.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.175-6)

Cíle a obsah fundamentální analýzy

- fundamentální analýza sleduje, do jaké míry cena akcie odpovídá její skutečné hodnotě. Snaží se odpovědět na otázku, které akcie jsou nadhodnocené a které podhodnocené, tj. které akcie koupit nebo prodat. Využívá exaktní početní metody posuzování finančních ukazatelů podniků.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.180)

Model, založený na diskontování dividendových výnosů

- předpokládejme, že akcii držíme do určité doby prodeje akcie v budoucnosti. Současná hodnota akcie závislá na výplatě budoucích dividend a na ceně akcie v době jejího prodeje.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.181)

Model, založený na dividendové politice a zisku akcií

- model vychází z předpokladu, že společnost se každoročně snaží vyplácet dividendy ve stejném poměru k zisku. Jestliže zisk po zdanění na akcii prvním roce E1 a procentní část zadrženého zisku pro reinvestování označíme b, potom dividenda vyplacená v prvním roce rovná se (1 – b) E1.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.183)

Chování cen akcií

- zisk společnosti je nejdůležitějším parametrem pro oceňování akcií. V praxi je známé, že ceny akcií jsou zvláště rozkolísané (volatelní) v období před oznámením o zisku podniku. Při komentování cen akcií se analytici odvolávají na nesplněné předpovědi o zisku nebo na odhady zisku společnosti, které mají být brzy zveřejněny

- (Kapitálový a derivátový trh, s.186)

Žádné komentáře:

Okomentovat