Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Charakteristika investičního bankovnictví

Modifikované definice investičního bankovnictví

- investiční bankovnictví zahrnuje transakce, které jsou prováděny s CP, finančními deriváty a ostatními nástroji privátních finančních trhů.

- (Kolektivní investování, s.94)

Obsah a postavení investičního bankovnictví ve finančním systému

- obsahem IB jsou především zprostředkovatelské obchody na účet klientů. V komerčním (obchodním) bankovnictví naopak převládají obchody na vlastní účet a riziko, přičemž hlavním zdrojem zisku je úroková marže mezi aktivními a pasivními úrokovými obchody.

- (Kolektivní investování, s.94)

Charakteristika modelů začlenění investičního bankovnictví

- ve vyspělých zemích můžeme nalézt několik modelů začlenění IB, které jsou výsledkem velkého počtu faktorů.

- Podle stupně začlenění IB do celkové činnosti banky rozlišuje model:

- univerzální bankovnictví

- oddělení investičního a komerčního bankovnictví

- smíšený

- (Kolektivní investování, s.94)

Model univerzálního bankovnictví:

- je takový bankovní systém, v němž univerzální banky provádějí „pod jednou střechou“ komerční i investiční obchody. Přijímají vklady, poskytují úvěry, obchodují s CP na vlastní i cizí účet, angažují se v emisních obchodech, nabízejí svým klientům majetkovou správu, zajišťují platební styk a realizují mnoho dalších obchodů finančně-pojišťovací povahy.

- (Kolektivní investování, s.94)

- výhody a nevýhody

- model univerzálního bankovnictví je výhodný především pro klienty bank. V univerzální bance má klient možnost získat celou paletu služeb – od vedení účtu, zprostředkování platebního styku až po operace s CP.

- Nevýhodou univerzální banky je to, že jsou vystaveny možnému konfliktu zájmů mezi komerčními a investičními obchody. Velkou nevýhodou je zjišťování výsledků hospodaření podle jednotlivých produktů. Evropské univerzální banky proto začínají vyčleňovat investiční obchody do dceřiných společností.

- (Kolektivní investování, s.95)

- oddělení investičního a komerčního bankovnictví

- příkladem striktního oddělení IB a KB je bankovnictví v USA. Zde KB měly počátkem 19. století povoleny pouze komerční obchody. Postupem času však komerční banky stále více pronikaly do oblasti IB.

- (Kolektivní investování, s.96)

důvody vzniku a soudobý výklad Glassova-Steagallova zákona

- začátkem dvacátých let 20.století došlo v americkém bankovnictví k velké liberalizaci a na počátku třicátých let k úplné integraci IB a KB. Zásadní reformu však v roce 1933 přinesl G-S zákon o bankách.

- G-S zákon prakticky rozdělil aktivity univerzálních bank a vytvořil komerční a investiční banky.

- (Kolektivní investování, s.97)

smíšený model

trendy rozvoje investičního bankovnictví

- světové IB zažívá v posledních letech obrovský rozmach. Postupně dochází k přechodu od dřívějšího systému investičních zprostředkovatelů specializovaných na jednotlivé druhy investičních obchodů.

- (Kolektivní investování, s.98)

Žádné komentáře:

Okomentovat