Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.Podpora exportu v ČR

Důvody vzniku Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s., České exportní banky, a.s.; zásady zvýhodněného financování a poskytování státní záruky, státní kontrola nad zvýhodněným financováním, služby EGAP, produkty ČEB nabízené vývozcům

Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s.

= specializovaná státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na pojišťování vývozních i tuzemských úvěrů proti komerčním a teritoriálním rizikům spojeným s vývozem zboží a služeb z ČR.

Je součástí systému státní podpory exportu a poskytuje pojišťovací služby všem vývozcům českého zboží a služeb bez rozdílu jejich velikosti, právní formy a objemu pojištěného vývozu.

Zřízena v roce 1992 na základě usnesení vlády ČSFR č. 721/1991, o proexportním programu. Smyslem bylo poskytovat vývozcům pojištění teritoriálních i komerčních rizik. EGAP byla založena státem jako akciová společnost podle obchodního zákoníku na základě povolení k pojišťovací činnosti, vydaného ministerstvem finanční jako orgánem státního dozoru nad pojišťovnictvím.

Ø Agenda úhrad úrokových rozdílů od dočasné pracovní komise

Ø Subvencování obchodních případů schválených představenstvem EGAP

Zdroje subvencí pro úhradu úrokových ztrát byly pro EGAP přidělovány ze státního rozpočtu na základě Smlouvy o účasti státního rozpočtu na podpoře zahraničního obchodu, která byla uzavřena mezi Ministerstvem financí ČR a EGAP dne 2.3.1992.

Zvolená právní forma založení EGAP byla vedena záměrem umožnit co nejrychlejší zahájení činnosti společnosti, bez čekání na zvláštní zákon.

Služby EGAP

EGAP poskytuje 10 základních typů pojištění v mnoha modifikacích a je schopna vyhovět i individuálním požadavkům vývozců a bankovních ústavů financujících vývoz.

  1. Komerční pojištění

Typ GA –pojišťuje se riziko nezaplacení krátkodobých pohledávek za tuzemskými nebo zahraničními kupujícím v důsledku jejich platební neschopnosti nebo nevůle nebo v důsledku teritoriálních rizik země zahraničního kupujícího; pojištěným je vývozce

TYP F – pojišťuje se riziko ztráty banky nebo jiného subjektu poskytujícího úvěr českému výrobci/vývozci na předexportní financování výroby v důsledku nesplnění vývozního kontraktu ze strany českého výrobce/vývozce; pojištěným je banka nebo jiný subjekt poskytující úběr a na tento typ pojištění musí navazovat pojištění typu „GA“

  1. Pojištění se stání podporou

TYP B – pojišťuje se riziko nezaplacení úběru, jehož délka nesmí překročit 24 měsíců; pojištěným je vývozce, který poskytuje dodavatelský úběr zahraničnímu odběrateli (dlužníkovi)

TYP C – pojišťuje se riziko nezaplacení úvěru, jehož délka musí být delší než 24 měsíců; pojištěným je český vývozce, který poskytuje dodavatelský úvěr zahraničnímu odběrateli (dlužníkovi)

TYP D – pojišťuje se riziko nezaplacení úvěru, který poskytla tuzemská nebo zahraniční banka, popř.jiný subjekt zahraničnímu odběrateli dlužníkovi) nebo jeho bance k financování vývozu od českého vývozce; pojištěným je tuzemská nebo zahraniční banka, popř. jiný subjekt, který poskytl odběratelský úvěr

TYP V – pojišťuje se riziko ztrát vývozce v důsledku jeho nemožnosti splnit smluvní závazky ze smlouvy o vývozu (výrobní riziko); pojištěným je vývozce a toto pojištění je možno sjednat pouze v návaznosti na pojištění pohledávek z vývozního dodavatelského nebo odběratelského úvěru nebo úvěru na financování výroby určené pro vývoz proti riziku nezaplacení

TYP E – pojišťuje se riziko ztráty banky potvrzující akreditiv v důsledku celkového nebo částečného nezaplacení podle podmínek akreditivu; pojištěným je banka, která má povolení ČNB

TYP FT pojišťuje se riziko ztráty banky nebo jiného subjektu poskytujícího úvěr českému výrobci/vývozci na předexportní financování výroby v důsledku nesplnění vývozního kontraktu ze strany českého výrobce/vývozce; pojištěným je banka a na tento typ pojištění musí navazovat pojištění „B“, „C“, nebo „D“

TYP I – pojišťuje se riziko omezení nebo ztrát výnosů z investice české právnické osoby v zahraničí v důsledku znemožnění jejich transferu do ČR, vyvlastnění investice bez náhrady nebo politicky násilných činů; pojištěným je český investor

TYP Z – pojišťuje se riziko oprávněného nebo neoprávněného čerpání z bankovní záruky zahraničním odběratelem nebo jeho bankou; pojištěným je banka, která vystavila zahraničnímu odběrateli nebo jeho bance bankovní záruku za českého vývozce v souvislosti se získáním nebo realizací vývozního kontraktu (záruka za nabídku, dobré provedení, vrácení provedené platby)

Česká exportní banka, a.s.

= specializovaná bankovní instituce vlastněná státem, která je zaměřena na financování vývozu realizovaného českými podnikateli s využitím státní podpory podle podmínek zákona č. 58/1995 Sb., l pojišťování a financování se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů a v souladu s mezinárodními pravidly pro poskytování vývozních úvěrů upravených Konsensem OECD.

Založena zakladatelskou smlouvou v prosinci 1994, ve funkci zakladatelů vystupovali Exportní a garanční pojišťovací společnost a zástupci státu – orgány státní správy ČR, konkrétně ministerstvo financí, hospodářství, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí a zemědělství.

ČEB je institucí plnící úkoly těch oblastí proexportní politiky státu, které se soustřeďují na podporu financování vývozu poskytováním bankovních služeb. Služeb ČEB mohou při přípravě a realizaci vývozu využít právnické osoby se sídlem v České republice (výjimečně i fyzické osoby s trvalým pobytem v ČR)

ČEB nabízí financování vývozu a s tím spojené finanční služby ve srovnatelné struktuře, rozsahu, kvalitě a přístupnosti jako obdobné bankovní instituce a agentury působící v jiných vyspělých zemích. Jejím cílem je podílet se na financování širokého spektra vývozních případů, od těch nejjednodušších až po případy nejsložitější, které vyžadují souběh a kombinace řady použitých bankovních produktů. Nabídka způsobů financování vývozu ČEB umožňuje podporu vývozu investičních celků, technologických linek, dopravních a přepravních prostředků, jednotlivých strojů, výrobků spotřebního průmyslu, polotovarů, chemikálií, dalších druhů výrobků a služeb a financování investic českých právnických osob v zahraničí do téměř všech zemí světa

Produkty ČEB

1. úvěrové produkty střednědobého a dlouhodobého financování (splatnost úvěru 2 – 10 let)

Ø přímý úvěr vývozci na financování vývozu

Ø přímý úvěr zahraniční osobě na financování vývozu

Ø refinanční úvěr bance vývozce na financování vývozu a bance investora na financování investice

Ø přímý úvěr investorovi na financování investic českých právnických osob v zahraničí

Ø úvěr na financování výroby pro vývoz (přímý nebo refinanční)

Ø úhrada úrokových rozdílů

2. úvěrové produkty krátkodobého financování (splatnost úvěru do 2 let)

Ø přímý úvěr vývozci

Ø přímý úvěr zahraniční osobě

Ø přímý úvěr výrobci/vývozci na financování výroby pro vývoz

Ø refinanční úvěr bance výrobce/vývozce na financování výroby pro vývoz

Ø refinanční úvěr bance vývozce

3. záruky za závazky vývozce

Ø záruka za nabídku (bid bond)

Ø záruka za platbu předem (advance payment guarantee)

Ø záruka za dobré provedení podmínek smlouvy o vývozu (performance bond)

Státní kontrola nad zvýhodněným financováním

Stát ručí za:

Ø závazky exportní pojišťovny z pojištění vývozních úvěrových rizik

Ø závazky exportní banky – za splácení finančních zdrojů získaných exportní bankou a za závazky z ostatních operací exportní banky na peněžních a kapitálových trzích ke zvýhodněnému financování

K získání finančních zdrojů exportní bankou na peněžních a kapitálových trzích pro zvýhodněné financování je třeba souhlasu Ministerstva financí Č a ČNB, pokud zákon 591/1992 Sb., o cenných papírech, nestanoví jinak.

K zajištění splácení refinančního úvěru poskytnutého bance vývozce sjednává ČEB s bankou vývozce smluvní zajištění. K zajištění splácení přímého úvěru poskytnutého vývozci postupuje ČEB podle zvláštního zákona (§151a a násl. Občanského zákoníku)

Ministerstvo financí ČR bylo zmocněno stanovit provádění některých opatření:

Ø Tvorba rezerv a fondů pro pojišťování vývozních úvěrových rizik

a) Fondy pro pojišťování vývozních úvěrových rizik, které vytváří ČEB, jsou tvořeny odděleně podle zdrojů (příděl ze zisku na základě rozhodnutí valné hromady; dotace ze státního rozpočtu)

b) Celková výše fondů a rezerv nesmí na dobu delší než 3 měsíce poklesnout pod částku 1,5 mld. Kč

c) Pro zajištění bezpečného provozu exportní pojišťovna udržuje fondy a rezervy ve výši nejméně 15 % z objemu pojištění vývozních úvěrových rizik

d) Maximální výše úvěrového rizika jednotlivého obchodního případu, přijatého exportní pojišťovnou v rámci objemu vývozních úvěrových rizik, nesmí překročit 4 mld. Kč

Ø Režimu dotování ztrát z rozdílů úrokových sazeb a z rozdílů měnových kurzů

a) Ze státního rozpočtu jsou dotovány ztráty ČEB (rozdíly mezi zúčtovanými úrokovými náklady spojenými se získáním finančních zdrojů a zúčtovanými úrokovými výnosy spojenými s využitím těchto zdrojů; rozdíly měnových kurzů vznikající při přepočtu cizí měny na českou ke dni uskutečnění a zúčtování účetního případu při získávání a poskytování zdrojů)

b) Ze státního rozpočtu jsou dotovány exportní bance ztráty podle předchozího bodu, vzniklé z operací s finančními deriváty, prováděných ke snižování a omezování možných budoucích úrokových a kursových rizik.

Požadavky na dotace ze státního rozpočtu uplatňují exportní pojišťovna i exportní banka vůči ministerstvu financí při sestavování státního rozpočtu na příslušný rozpočtový rok.

Žádné komentáře:

Okomentovat