Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Záruční a rozvojové bankovnictví

  • Cíle a oblasti působení záručního a rozvojového bankovnictví
  • Druhy a způsoby bankovního ručení
  • Běžné bankovní záruky
  • Účelové bankovní záruky
  • Typické znaky rozvojových úvěrů

  • Cíle a oblasti působení záručního a rozvojového bankovnictví

Obecně

Hlavní oblastí fungování záručního bankovnictví je zmírňování rizik spojených jednak s podnikatelskými aktivitami založenými na důvěře (kreditu) a jednak přímo či nepřímo s úvěrovými vztahy, přispívat k vytváření příznivého prostředí pro rozvoj ekonomických aktivit, které by jinak při dané míře rizika nebyly pro zúčastněné ekonomické subjekty přijatelné. Hlavní sférou činnosti rozvojových bank je úvěrová podpora rozvojových záměrů jak na makroekonomické, tak na mikroekonomické úrovni, tzn. nezbytnost financování i těch odvětví a podnikatelských aktivit, které nesplňují klasické požadavky a podmínky pro poskytnutí bankovního úvěru a vykazují podstatně vyšší než průměrnou rizikovost.

Rozvíjí se ve dvou základních směrech:

- fungování na komerčních principech – na podnikatelských základech s cílem dosáhnout zisku

- fungování na intervenčních principech – aktivity podporované nebo subvencované ze zdrojů získávaných mimo kapitálový trh (od státu)

Záruční bankovnictví

Specializuje se na poskytování záruk za závazky svých klientů třetí osobě. Může jít o závazky, ze kterých vyplývá povinnost peněžitého nebo i nepeněžitého plnění klienta. Plnění ze strany záruční banky je však vždý peněžité.

Rozvojové bankovnictví

Specializuje se na přímou nebo nepřímou úvěrovou podporu dlouhodobých investic a investičních záměrů. Rozvojové bankovnictví se především zaměřuje na akce vedoucí k podpoře některých z cílů hospodářské politiky a obvykle se realizuje ve spolupráci s orgány státní správy v rámci jimi vypracovaných a jimi podporovaných programů. Základem fungování rozvojového bankovnictví jsou tedy rozvojové programy, které stanoví:

- cíle, kterých má být dosaženo (může jich být nepřeberné množství, hlavním cílem je zajistit rozvoj dané ekonomiky nebo dané oblasti, přitom nemusí jít jen o rozvoj ekonomický, ale i kulturní, vědecký a vědeckotechnický)

- zdroje, respektive způsob získání zdrojů, ze kterých má být rozvojový program financován a

- podmínky, za nichž lze rozvojové úvěry poskytovat

Rozvojové bankovnictví působí ve dvou základních rovinách:

- makroekonomické – jde především o úvěrovou podporu velkých rozvojových programů zaměřených na zajištění hospodářského růstu, poklesu nezaměstnanosti, změn struktury národního hospodářství a rozvoje nezbytné infrastruktury

- mikroekonomické – jde především o úvěrovou podporu restrukturalizace a modernizace jednotlivých již existujících podniků, zakládání nových podniků a vznikku nových pracovních míst, růstu kvalifikace a případně rekvalifikace pracovních sil, odstraňování ekonomických rozdílů mezi jednotlivými oblastmi a regiony.

  • Druhy a způsoby bankovního ručení

Bankovní ručení, resp. bankovní záruky jsou jedněmi z možných zajišťovacích nástrojů. V obecné poloze lze rozlišit bankovní záruky:

- běžné bankovní záruky

- účelové bankovní záruky

Klasická bankovní záruka vzniká písemným prohlášením banky v záruční listině, že uspokojí věřitele do výše určité peněžní částky podle obsahu záruční listiny, jestliže určiá třetí osoba (dlužník) nesplní určitý závazek (akcesorická forma záruky) nebo budou splněny jiné podmínky stanovené v záruční listině (abstraktní forma záruky). V záruční listině se obvykle uvádí:

- závazek, resp. pohledávka, za kterou se ručí

- výše ručení

- doba jeho trvání

- druh nebo účel ručení a samozřejmě

- osoby vstupující do vzájemných závazkových vztahů (dlužník, věřitel, ručitel).

Pokud jde o podmínky plnění, pro bankovní záruky je typické, že jsou formulovány jako neodvolatelné, splatné na první výzvu a bez námitek.

Výše plnění bývá stanovena buď:

- pevnou částkou, obyčejně jako maximum, do něhož je banka zavázána plnit nebo

- procentem z částky závazku, za nějž se záruční banka zaručuje.

U záruk za úvěry může být stanovena podmínka, že záruční banka uhradí pouze tu část závazku, která zůstane nezaplacena po realizaci zástavního práva původním věřitelem.

Platnost bankovní záruky má prekluzivní charakter, tj. že právo na plnění ze záruky zaniká uplynutím doby její platnosti. Platnost bankovní záruky bývá stanovena fixním datem nebo vznikem určité skutečnosti.

  • Běžné bankovní záruky

Záruční banka přebírá záruku za splnění peněžního závazku povinného. Záruční banka přitom může sama vystupovat jako:

- ten, kdo záruku poskytuje – banka se stává ručitelem a záruka nabývá svým způsobem formu ručitelského úvěru (nejtypičtější jsou směnečné – aval směnek, kdy záruční banka podepíše měnku jako rukojmí dložkou per aval, za proplacení platebních instrumentů – napr. Zaručené šeky a klasické (viz výše)

- ten, kdo záruku zprostředkovává – uáruční banka se v tomto případě stává garantem za splnění závazku dlužníka. Záruka nabývá formu blokace peněžních prostředků na účtu klienta u záruční banky.

Mezi nejobvyklejší formy záruk zprostředkovaných záruční bankou patří: vinkulace vlastních zdrojů povinného složených na jeho účtu u banky. Používá se např. při skládání tzv. dražební jistoty.

  • Účelové bankovní záruky

Patří sem:

- celní záruka – slouží k zajištění celní pohledávky na zboží ve vázaném nebo záznamním oběhu anebo ke krytí poskytnutého celního úvěru

- nabídková záruka – využívá se při zakázkách zadávaných formou veřejné soutěže, banka zde dává záruku, že pokud klient soutěž vyhraje a zakázka mu bude svěřena, zakázku splní

- dodavatelská záruka – záruka, že dodané zboží bude odpovídat dohodnutým podmínkám

- dopravní záruka – záruka za uhrazení nákladů na přepravu

- konosamentní záruka – záruka za to, že přepravované zboží se dostane od přepravce do správných rukou

Většina účelových bankovních záruk se používá při vztazích se zahraničím, zejména při zahraničním obchodě.

  • Typické znaky rozvojových úvěrů

- jsou poskytovány s velmi dlouhou dobou splatnosti

- jejich poskytování často vychází z karenčních principů (odklad první splátky o několik let o době čerpání úvěru)

- při jejich poskytování se nepředpokládá, že budou splaceny ze zdrojů plynoucích z úvěrované akce

Žádné komentáře:

Okomentovat