Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.Charakteristika a úkoly specializovaných bank

  • Důvody zřízení
  • Funkce skupiny EXIM bank
  • Skupiny hypotečních bank
  • Skupiny stavebních spořitelen
  • Skupiny záručních a rozvojových bank

  • Důvody zřízení

Specializované banky, s výjimkou stavebních spořitelen, jsou v České republice zřizovány podle zákona o bankách, tedy formálně jako banky univerzální. Jejich specializace je dána buďto zaměřením vztahujícím se k zájmu zakladatele, nebo nezbytností získání bankovní licence.

  • Funkce skupiny EXIM bank

Do této skupiny patří: Česká exportní banka, jejím zakladatelem je Exportní, garanční a pojišťovací společnost (EGAP)

Ćeská exportní banka, jejímž většinovým vlastníkem je stát, poskytuje oficiálně podporované vývozní úvěry, záruky a další služby českým vývozcům.

EGAP je státní instituce, která se zabývá pojišťováním vývozních úvěrů, případně zahraničních investic. Může jednat na svůj účet a na komerčním základě, nebo na účet a jménem státu při provozování oficiální podpory exportu.

  • Skupiny hypotečních bank

Do této skupiny např. patří: Českomoravská hypotéční banka, a.s., Česká spořitelna, a.s., Komerční banka, a.s., HVB, Hypobank, a.s.

Pro hypoteční banky je typické, že pro svou činnost musely získat povolení podle zákona o bankách působit jako banka a dále povolení podle zákona o bankách a zákona o dluhopisech vydávat hypoteční zástavní listy.

Hypoteční bankovnictví má specifický charakter. Je pro ně typické nejen zaměření na investice do nemovitostí, ale zejména i jeho dlouhodobost. Ta si vynucuje i získávání dlouhodobých úvěrových zdrojů, a to přednostně vydáváním zvláštních druhů dluhopisů – hypotečních zástavních listů. Specifické rysy hypotečních úvěrů vedly i k používání zvláštních technik jejich poskytování a splácení. Hypoteční úvěr je dluhodobý úvěr na investice do nemovitostí, jehož splacení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti určité hodnoty.

  • Skupiny stavebních spořitelen

Do této skupiny patří: Českomoravská stavební spořitelna, a.s., AR stavební spořitelna, a.s., ČS – stavební spořitelna, a.s., Všeobecná stavební spořitelna, a.s., Hypo stavební spořitelna, a.s., Wustenrot – stavební spořitelna, a.s.

Stavební spořitelny potřebují ke svému vzniku získat jednak povolení působit jako baka podle zákona o bankách a jednak povolení fungovat jako stavební spořitelna podle zákona o stavebních spořitelnách

Stavební spoření je společné účelové spoření na financování bytových potřeb, přímo podporované státem. Umožňuje plánovité naspoření vlastního kapitálu a získání nízce úročeného úvěru pro financování bytových potřeb. Podle zákona spočívá: v přijímání vkladů od účastníků stavebního spoření, v poskytování úvěrů účastníkům a poskytování státní podpory fyzickým osobám – účastníkům stavebního spoření.

  • Skupiny záručních a rozvojových bank

Rozvojové bankovnictví se specializuje na přímou nebo nepřímou úvěrovou podporu dlouhodobých investic a investičních záměrů.

Záruční bankovnictví se specializuje na poskytování záruk za závazky klientů vůči třetí osobě. Může jít o závazky, ze kterých vyplývá povinnost peněžitého nebo i nepeněžitého plnění klienta. Plnění ze strany záruční banky je však vždy peněžité.

Do této skupiny patří: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. a Česká konsolidační agentura.

Obě mají licenci podle zákona o bankách a specializují se v souladu se záměry svých zakladatelů:

- Českomoravská záruční a rozvojová banka se v současnosti přednostně orientuje na záruční obchody a zprostředkování státní finanční podpory drobného a středního podnikání a při snižování spotřeby paliv a energie v budovách a bytech. Vedle toho se ještě zabývá obchodováním na finančním trhu a investičním bankovnictvím. To většinou s cílem zajistit dodatečné výnosy ze získaných prostředků při zachování vysoké likvidity. Disponuje rovněž omezenou devizovou licencí. Je to banka se státní účastí. Podíl státu představuje 49 % kapitálu.

- Konsolidační agentura se zaměřuje na správu tzv. starého bloku pohledávek převzatých v letech 1991-92 od komerčních bank, financování revitalizačních a restrukturalizačních programů významných českých podniků včetně podpory jejich exportní schopnosti, financování rozvojových projektů průmyslu, infrastruktury, životního prostřeí a financování veřejně prospěšných projektů, realizaci projektů a akcí z pověření vlády

Žádné komentáře:

Okomentovat