Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13. RM-Systém

Poslání a postavení RM-Systému na kapitálovém trhu

- RM-S je jako 100% dceřiná společnost PVT, a.s., mimoburzovním organizátorem trhu s CP. Na svůj trh přijímá, až na malé výjimky, všechny veřejně obchodovatelné zaknihované CP. Neobchoduje se na něm s listinnými CP. Klienty jsou občané, společnosti, fondy i obchodníci s CP. RM-S není vybudován na členském principu a je tedy možné, aby kterýkoliv zákazník vstupoval na tento trh přímo.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.202)

Tržní řád RM-S

- tržní řád RM-S rozlišuje dvě základní skupiny zákazníků, kterými jsou:

- běžní zákazníci – podávají své pokyny pouze na obchodních listech

- zvláštní zákazníci – využívají pro podávání pokynů k obchodování v reálném čase navíc určité technické médium (disketa, modem)

- (Kapitálový a derivátový trh, s.202-3)

Způsoby obchodování:

- průběžné aukce:

- anonymní nákup a prodej CP se provádí prostřednictvím průběžné aukce. Aukční kola průběžné aukce se organizují okamžitě, jakmile dojde v centrální evidenci pokynů k definované změně, způsobené zejména vstupem nového pokynu.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.203)

- přímý prodej a nákup

- mohou zákazníci RM-S provádět na základě jimi uzavřených smluv, tj. nákup a prodej předem dohodnutému zákazníkovi. RM-S v tomto případě realizuje pouze předobchodní validaci pokynů a zajistí finanční a majetkové vypořádání.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.203)

- převody s uváděnou cenou

- představují službu pro SCP

- (Kapitálový a derivátový trh, s.203)

- blokové obchody

- se podobají blokovým obchodům na BCPP. Využívají je klienti, kteří prodávají velké objemy CP. Uskutečňují se formou aukce. Výsledek má vliv na stanovení aukční ceny průběžné aukce. Ceny CP při blokových obchodech jsou vyšší než ceny v průběžné aukci.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.203)

Prvky aukčního kola

- obchodní den začíná prvním aukčním kolem. Do tohoto aukčního kola jsou zařazeny jednak všechny platné pokyny určené do průběžné aukce, které zůstaly neuspokojené v centrální evidenci po skončení provozní doby provozní doby předchozího provozního dne, jednak platné pokyny určené do průběžné aukce, které byly zařazeny do centrální evidence RM-S po skončení provozní doby předchozího provozního dne.

- Skládají se z následujících prvků:

- stanovení a uveřejnění přípustného cenového pásma

- příjímání K-pokynů a P-pokynů

- ověření platnosti včetně předchozí validace K-pokynů a P-pokynů

- zařazení a vyhodnocení K-pokynů a P-pokynů

- realizace výsledků aukčního kola

- (Kapitálový a derivátový trh, s.204)

Podstata základních a zvláštních pokynů pro obchodování v RM-S

- realizace výsledků aukčního kola je postup zahrnující podání příkazů k registraci nákupů a prodejů v SCP a podání příkazů bance k provedení konečného peněžního vypořádání nákupů a prodejů CP, jakož i nároků RM-S na zaplacení ceny jím poskytnutých služeb s tím spojených.

- (Kapitálový a derivátový trh, s.205)

Žádné komentáře:

Okomentovat