Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poruchy fantazie

Poruchy fantazie – konkrétně jsem nic nenašla
Podle slovníku je to představivost “myšlení v obrazech” vytváření nových představ na základě dřívějšího vnímání, obměňování minulé zkušenosti hlavním znakem fantazie je novost kombinací, které subjekt dosud neprožil, i když jejím zdrojem je dříve vnímaná objektivní realita. Míra fantazie je dána nadáním, je základem každé tvůrčí činnosti, fantazie obohacuje život a vede k úniku z reality, viz též denní snění.
Toto je fyziologie, patologii jsem nenašla.

Poruchy pozornosti

Neschopnost soustředit se na to, co je v dané chvíli důležité nazýváme roztržitostí. Vzniká buď proto, že se člověk příliš soustřeďuje na jiný předmět /např. při přechodu přes silnici si nevšimne blížícího se auta, protože je příliš zamyšlen/ nebo proto, že není schopen se vůbec soustředit na danou věc, zejména pro velkou pohyblivost procesů vzruchu a útlumu v mozkové kůře. existují velké individuální rozdíly ve vlastnostech pozornosti. Silně zaujatý člověk nějakým problémem, úkolem a nedokáže pozornost přenést k něčemu jinému.

Činitelé, kteří ovlivňují pozornost
Existuje řada činitelů, které pozornost člověka zvyšují nebo snižují. K činitelům, které zvyšují pozornost patří především zájem. Pozornost se zvyšuje pozitivní motivací k činnosti. Pozornost dále výrazně ovlivňují stavy psychiky. Výrazným činitelem pozornosti je vůle. Vůlí se dá odvrátit i každý větší nebo menší sklon k nepozornosti. Dočasně mohou pozornost ovlivnit i některé povzbuzující drogy např. káva, čaj. Únava snižuje intenzitu pozornosti, vyvolává ji monotónní dlouhotrvající činnost, příliš velká náročnost, nepřiměřenost tempa, nedostatek zájmu o vykonávanou činnost. Tyto činitelé lze cílevědomě překonat např. aktivním odpočinkem v přestávkách monotónní činnosti, vyvoláním kladného vztahu k jejímu vykonávání, hledáním zajímavých momentů ve vykonávané činnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat