Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Valeopsychologie

Valeopsychologie
Je to moderní psychologická věda vznikající na konci 20. století, zkoumá psychologické zákonitosti a mechanismy formování valeologického vědomí člověka od narození až do smrti, jeho postojů k životu, k problémům vlastní existence, formování dovednosti cílevědomě volit, vytvářet, podporovat, zdokonalovat vlastní životní styl a předávat jej z generace na generaci.
Základními pojmy valeopsychologie jsou pojmy života člověka (lidského života), způsobu života (životního stylu), zdraví, valeologického vědomí, osobnosti.
Valeopsychologické vědomí zahrnuje vědomosti o zákonitostech existence člověka, jeho životním stylu. Zahrnuje také vlastní postoj k životu a zdraví jako k nejvyšším lidským hodnotám, přání, snahu a potřebu být zdravý, víru v to, že každý člověk je schopen a dovede výrazně ovlivnit způsob a kvalitu svého života a svého zdraví, dovede samostatně rozhodovat, svobodně volit, utvářet a vést vlastní zdravý způsob života, odpovědnost za zvolený způsob života, za kvalitu a délku svého života před sebou a budoucími generacemi.

ADAPTACE - přizpůsobení organismu určitým podmínkám a prvkům prostředí ze sociálně psychologického náhledu, dále přizpůsobení se jedince či společenské skupiny sociálnímu prostředí.Jedná se o součást socializace.

MALADAPTACE - ze sociálně psychologického hlediska se jedná o neschopnost nebo špatnou adaptaci organismu mezi člověkem a prostředím obecně. Maladaptaci mohou vyvolat poruchy chování či poruchy osobnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat