Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sexuální reflexy

Sexuální reflexy souvisí bezprostředně s pudovým základem lidského sexu. Jsou to vrozené reakce na určité stimuly, organizované na míšní úrovni (u mužů např. erekce a ejakulace, u žen lubrikace vaginy a labií), které však mohou být vyvolány nejen přímou stimulací (např. na glans penis u mužů), ale také i takovými podněty z mozkové kůry, kterými jsou představy. Tak může být sexuální vzrušení u mužů i žen vybavováno nejen stimulací tzv. erotogenních zón tlakem, dotyky, ale také představami vyvolanými např. četbou pornografie nebo pozorováním sexuálních aktivit druhých lidí apod. Pudový základ lidského sexu vytváří v době pohlavní zralosti (probuzení sexu v období dospívání) více či méně silné nutkavé naléhání na odreagování tenze sexuální povahy. To vede k více či méně pravidelným sexuálním stykům s dovršující reakcí (orgasmem), k náhradním formám uspokojení (onanie) či ke spontánnímu vybití prostřednictvím snů a fantazie.
Koitální pohyby mají také spinální(míšní) povahu a mohou být do určité míry regulovány vědomě (např. úmyslně zpomalovány nebo zrychlovány za účelem prodlužování slastných pocitů). Sexuální reakce mohou být vyvolány jak periferními, tak i centrálními činiteli, a souvisí tak i s korovými procesy a s vlivem pohlavních hormonů, jejichž koncentrace v krvi snižuje práh sexuální
stimulace (sexuální abstinence zvyšuje sexuální vzrušivost snižováním prahů sexuální stimulace).
Sexuální reakce zahrnuje fázový proces začínající sex. vzrušením a vrcholící orgasmem. V průběhu rozvíjení sexuální excitace prostřednictvím sexuální interakce narůstá u obou pohlaví svalová tenze, zesiluje se bušení srdce a zvyšuje se krevní tlak, což je doprovázeno slastnými pocity. U žen se objevuje “sex-flush”(sexuální zardění na hrdle a horní části hrudníků), erekce prsních bradavek, klitorisu, zduření labií, rozšíření vaginy a její lubrikace, alevace dělohy a zduření prsů. U mužů se zpevňuje erekce penisu, objevuje se elevace a rozšíření varlat, sekrece Cowperových žlaž. Stoupá sexuální vzrušení, u žen pomaleji. Nastupuje fáze zvaná plató, kdy se již poměrně vysoká úroveň sexuálního vzrušení nezvyšuje. Dále nastupuje fáze orgasmu.
Vlastnímu koitu předchází tzv předehra. Ontogenetickou primární formou sexuálního chování je tzv. “petting”(laskání), sexuálně stimulující hra, která může vést až k orgasmu nebo o něj usiluje, přičemž se od koitu vědomě upouští.
Vývoj sexuálního chování směřuje od vzájemného mazlení a líbání až k vzájemnému laskání a ke koitu. Začíná v období dospívání, kdy téměř všeobecnou a převažující formou sexuálního uspokojování je masturbace.Kastrace chlapců vede, ale kastrace dospělých mužů nevede k zániku sexuálního pudu. Nedostatek androgenů nevede nutně ke ztrátě sexuálních zájmů. Sexuální aktivita je možná i bez pohlavních hormonů androgenů a estrogenů.

Žádné komentáře:

Okomentovat