Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příznaky vyhoření

Příznaky vyhoření – projevují se ve třech oblastech:

1. Tělesné vyčerpání. Osoba trpí nedostatkem energie, chronickou únavou a všeobecnou opotřebovaností. Somatické symptomy zahrnují bolesti hlavy, svalové napětí v šíji a ramenou, bolesti zad, změny ve stravování, výkyvy v tělesné váze a poruchy spánku. Postižený jedinec může být například přes den unavený, ale v noci není chopen usnout.

2. Citová vyčerpanost. Projevuje se depresemi, pocity bezmocnosti a beznaděje. Rodina a přátelé se nestávají oporou, ale pouze další přítěží. v extrémních případech se postižená osoba pokusí o sebevraždu.

3. Duševní vyčerpání. Jedinec má negativní postoje vůči sobě, své práci, druhým lidem i celému světu. tyto symptomy, i pokud se vyskytují jen občas, jsou varujícími signály. Jsou-li včas rozpoznány, může jedinec přehodnotit svůj život, priority v zaměstnání i doma, a začít se s nastálou situací kladně vyrovnávat.
Vyhoření se rozvíjí pomalu, ve třech fázích, které se někdy označují jako:
- alarm: jedinec používá obranné mechanismy, aby se vyrovnal s každodenními stresy a udržel standard.

- rezistence: s hromaděním konfliktů a narůstáním frustrace jedinec vstupuje do druhé fáze, izoluje se od ostatních a začíná být cynický a rigidní. Pokud se nevyrovná ani s touto situací dostane se do fáze

- vyčerpání, která na pracovišti patří mezi varovné signály, je zde také velký odliv pracovníků, absentérismus, pozdní příchody a nízká pracovní morálka. Na odděleních v nemocnici, kde sestry trpí syndromem vyčerpání, je péče o pacienty často chladná a rutinní. Může to být ale na všech pracovištích, kde je práce s lidmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat