Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přístrojové metody

III. přístrojové metody

Psychometrika

Psychometrika je měření psychických vlastností osobnosti. Někteří psychologové připouštějí, že neexistují neměřitelné psychologické

Obecně platí, že mnohé psychické vlastnosti jsou “měřitelné” za pomoci různých škál. Prostředkem měření v psychologii je tedy škálování: “Škála je souborem symbolů nebo čísel, a to tak konstruovaných, že lze symboly nebo čísla přiřadit podle pravidla jedincům (nebo aktům chování), na které se škála aplikuje, přičemž je toto přiřazení naznačeno tím, co je dotyčnému jedinci vlastní z toho, co má škála podle předpokladu měřit”. Pro měření postojů sesbírá badatel nejprve větší množství výroků k danému tématu a předloží je k většímu množství subjektů, kteří u každého výroku uvedou, zda s ním souhlasí, či nikoliv, a v jaké míře. pro každý výrok se pak vypočítává korelace mezi skóre daného výroku a celkovým skóre všech výroků. V konečné stupnici se pak respondentům předkládají výroky, které mají největší korelace. Běžně se používají tři-,pěti- a sedmi stupňové škály, které mají nulovou hodnotu buď na začátku, nebo uprostřed škály. Příklad škálování:

- Nulové hledisko uprostřed škály:
1. velmi příjemné
2. příjemné
3. neutrální ( ani …, ne…,)
4. nepříjemné
5. velmi příjemné
-Nulové hledisko je na začátku škály:
1. necitlivé
2. velmi slabě citlivé
3. dosti citlivé
4. silně citlivé
5. velmi silně citlivé
Škálování se uplatňuje zejména v měření postojů pomocí dotazníků. Výhodou je, že dosažené výsledky jsou statisticky zpracovatelné, nevýhodou je, že zachycují škálovaný psychický fenomén jen hrubě a nepostihují různé nuance, přičemž formulace rozdílů bývá někdy problematická.

Žádné komentáře:

Okomentovat