Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Do tejto kategórie patrili Japonsko od roku 1994 alebo Rusko

Do tejto kategórie patrili Japonsko od roku 1994 alebo Rusko. Tieto systémy stoja niekde medzi väčšinovými a proporčnými, zatiaľ čo zmiešaný volebný systém sa snaží iba kombinovať to najlepšie z oboch systémov. Zmiešaný volebný systém taká volebná sústava, ktorá je založená na systéme prostej väčšiny s akousi špeciálnou províziou pre menšiny. Táto kombinácia väčšinového princípu spolu s pomerovým zastúpením menšín môže byť zaistená pomocou vytvorenia volebného obvodu, rezervovaného pre menšiny, po prípade inou metódou, pri ktorej voliči odovzdajú svoje hlasy etnicky vyrovnaným kandidátkam.
V súčasnej dobe sa tento špecifický model používa na voľby do francúzskeho Senátu. Členovia francúzskej hornej komory sú týmto spôsobom volení nepriamo zborom voliteľov..
Ak bol do začiatku 90. rokov určitý volebný systém niekým označovaný za zmiešaný (Nový Zéland do 1993, Zimbabwe 1980 - 1985, Cyprus alebo Libanon), potom sa vo väčšine prípadov líšil od dnešného poňatia tohto typu volebného systému. A rovnako i naopak; pokiaľ by niektorý v minulosti používaný systém dnes zodpovedal definícii zmiešaného volebného systému, potom väčšinou nebol ako zmiešaný . Ukážka vývoja termínu zmiešaný volebný systém je dôkazom toho, ako je typológia volebných systémov pre vedu o voľbách veľmi dôležitá. Jednotné utriedenie a stanovenie všeobecného typu uľahčuje a zrýchľuje komunikáciu o konkrétnych príkladoch volebných systémov v jednotlivých krajinách).

Žádné komentáře:

Okomentovat